Eveniment

Seful AJOFM Cluj: Rata somajului ar putea urca la 7% in martie 2009, de la 2,8% in prezent

16.12.2008, 18:32 54

Rata somajului in judetul Cluj ar putea ajunge la 7% la sfarsitul lunii martie 2009, fata 2,8% cat este in prezent, iar numarul somerilor va creste cu 10.000, a declarat ieri directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

"Din calculele noastre, undeva pana la finele lunii martie 2009 o sa mai avem un numar de circa 10.000 de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate. In acest moment avem 6.000 de persoane, iar daca Bechtel renunta, vom avea 4.000, exact cifra estimata de noi. O sa avem, la finele lunii martie, undeva la 10.000 de persoane, cu care vom ajunge la o rata a somajului de 7%", a afirmat Don.
El a precizat ca rata estimata nu este una "de disperare si de colaps economic si financiar al judetului", dar vor fi costuri pe care AJOFM le va avea de sustinut in 2009.
"Aici intra plata indemnizatiei de somaj, pentru ca numarul locurilor de munca vacante este mult mai mic si noi va trebui sa ii sustinem financiar pe acesti oameni un an de zile, pana cand masurile de protectie si creare a locurilor de munca incep sa se vada. Multi vor sta in somaj cu plati achitate de noi", a explicat directorul AJOFM Cluj.
Potrivit acestuia, in prezent rata somajului in judetul Cluj este de 2,8 la suta.
"Este o rata mica, pentru ca s-a modificat populatia activa a judetului. Avem cu 20.000 de persoane mai mult. Noi ne-am modificat de doua ori in acest an populatia activa, iar ca atare numarul somerilor desi este mare, rata este totusi mica datorita acestui element care intra in calculul ratei somajului", a subliniat Don.
In evidentele AJOFM Cluj sunt un numar de 9.357 de someri, din care 4.000 sunt disponibilizatii din ultimele luni.
Directorul AJOFM Cluj a precizat ca in judet exista si un numar dDaniel Don spune ca numarul somerilor va creste cu 10.000 pana in martiee 11.000 de societati comerciale declarate ca fiind in insolventa, iar agentia este preocupata de rezolvarea problemei salariilor angajatilor acestora.
"Ne intereseaza aceasta situatie pentru ca multe firme din insolventa nu mai pot plati salariile oamenilor si este o situatie in care noi trebuie sa intervenim si sa ii ajutam pentru a nu ramane oamenii fara salarii in prag de sarbatori sau dupa", a aratat Don.
El a mai spus ca AJOFM si Inspectoratul Teritorial de Munca ar putea actiona in instanta compania americana Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, pentru incalcarea procedurii de disponibilizari colective.
Don a explicat ca oficialii Bechtel ar fi trebuit sa anunte intai sindicatele despre intentia de a recurge la disponibilizari colective si apoi sa instiinteze institutiile statului, dar au procedat invers, ceea ce este ilegal.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO