Eveniment

Shoppingul inainte de Craciun: banii de ghete s-au dus pe mancare

Shoppingul inainte de Craciun: banii de ghete s-au dus pe mancare

Retelele de hipermarketuri si supermarketuri mizeaza in aceasta luna pe un flux de clienti cu cel putin 25% mai mare fata de aceeasi perioada din anul trecut

21.12.2008, 18:22 28

Retailerul de incaltaminte Benvenuti a inregistrat, in anumite magazine, cresteri ale vanzarilor de 50% pana la 100% fata de weekendurile trecute, dar nivelul la care a ajuns nu l-a atins pe cel din decembrie 2007.

"Vanzarile sunt mai slabe cu pana la 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar aceasta tendinta se simte de mai multi ani. Daca acum cinci ani, luna decembrie era fara discutii cea mai buna luna din toamna, acum concureaza cu septembrie sau octombrie", crede Adrian Cazu, directorul magazinelor de incaltaminte Benvenuti.
Potrivit lui Cazu, cel mai bine merg magazine care sunt situate in apropierea hipermarketurilor sau supermarketurilor, pentru ca oamenii vin sa se aprovizioneze pentru sarbatori si iau si cadouri. "Celalalt weekend cu siguranta nu se va mai ridica la nivelul acestuia, pentru ca oamenii vor mai face doar cumparaturi pentru Revelion, cadourile s-au cumparat deja", completeaza el.
Jucatorii de fashion au atins varful de vanzari din aceasta luna in weekendul care tocmai a trecut, in unele magazine traficul fiind aproape dublu fata de primele doua saptamani din decembrie.
"Numarul de clienti a fost cu 40%-45% mai mare compariv cu celelalte weekenduri din aceasta luna, intr-un magazin New Yorker depasind 1.500 de persoane. In Polus Center din Cluj, prelungirea programului de sambata pana dupa miezul noptii a atras foarte multi vizitatori, astfel ca la ora 01:00 in magazine nu puteai sa arunci un ac. La noi, cele patru case au functionat in-continuu, dar si asa se formau cozi pana in celalalt capat al magazinului", a declarat pentru ZF Mihai Sindrilaru, administratorul celor cinci magazine New Yorker deschise la nivel local, in Cluj, Sibiu, Targu-Mures, Bacau si Oradea. Sindrilaru anunta ca la nivel european Romania a mers mult mai bine din punctul de vedere al vanzarilor decat tari din Scandinavia, de exemplu.
Si vanzarile au crescut cu 30% fata de estimarile initiale ale retailerului german de imbracaminte, varful valoric fiind comparat cu perioada sarbatorilor de Paste. "Este cel mai bun weekend de pana acum si cu siguranta ca urmatoarele nu-l vor egala, pentru ca cine a dorit sa faca cumparaturi, le-a facut in weekendul acesta sau si le face pana in ajunul Craciunului", spune Sindrilaru, care a mizat pe zilele de 20-21 decembrie, introducand de pe acum lista de reduceri de Craciun, valabila pana la sfarsitul anului.
Finalul anului aduce si pentru sectorul electrocasnicelor cele mai mari vanzari lunare, astfel ca circa 20-30% din afaceri se realizeaza in cele 2 saptamani in care consumatorii intra in frenezia cumparaturilor. Chiar daca apetitul consumatorilor este mai redus acum fata de anii precedentii, retailerii specializati de electronice si electrocasnice au estimat vanzari de zeci de milioane de euro intr-un interval de doua-trei saptamani. Flamingo, de exemplu, se asteapta ca luna decembrie sa aduca 50 mil. euro din bugetul anual total de 200 mil. euro, ultimele doua saptamani ale anului, si in special zilele de final de saptamana, contribuind cu vanzari de peste 30 mil. euro.
Dupa ce, in luna noiembrie, au urmarit cum vanzarile scad fata de aceeasi luna din 2007, reprezentantii Altex, primul retailer electroIT de pe plan local, estimau ca in "luna cadourilor" vor realiza prin retelele Altex si Media Galaxy vanzari de 52-72 de milioane de euro, adica intre 15% si 20% din cifra de afaceri bugetata pentru 2008.
Retelele de hipermarketuri si supermarketuri de pe plan local mizeaza in aceasta luna pe o crestere a vanzarilor si pe un flux de clienti cu cel putin 25% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Ieri la ora 15, de exemplu, masinile asteptau sa intre in coloana in parcarea centrului comercial Unirea Shopping Center, trecand unul cate unul la interval de cateva minute de semnalul verde care anunta ca in continuare exista locuri libere. Inauntru insa, doar la ultimele etaje ale cladirii se mai gaseau cateva locuri libere pentru care sa nu fi nevoit sa astepti ca un alt client, proprietar al unui automobil, sa isi termine cumparaturile din centrul comercial si sa paraseasca parcarea. "Inca mai sunt locuri libere in parcare, dar accesul se face foarte greu", a declarat unul dintre clientii centrului comercial, care tocmai parasea parcarea. Confirmand asteptarile retailerilor, si hipermarketurile au fost in acest sfarsit de saptamana mai aglomerate decat in mod normal. Cifrele exacte ale cumparaturilor realizate in acest weekend vor putea fi insa disponibile abia maine.
 "Magazinul Real din Vitan este foarte aglomerat astazi (n. red. - ieri), poate chiar mai aglomerat decat in aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Adriana Pita, PR manager al filialei locale a retailerului german Real, prezenta in cadrul magazinului ieri la ora pranzului.
Real, divizia de hipermarketuri a grupului german Metro, mizeaza pe o crestere de 50% a vanzarilor in retea in ultima luna din an, comparativ cu noiembrie, ca urmare a deschiderii a doua sau trei noi unitati.
De asemenea, reprezentantii Auchan, reteaua cu cele mai mari hipermarketuri de pe piata, dupa suprafata de vanzare pe unitate, au prognozat pentru luna decembrie o crestere a fluxului de clienti de 25-30% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
"Traficul a crescut treptat in cadrul magazinelor Auchan de anul trecut pana in acest moment. Titan ramane insa magazinul nostru cu cel mai mare numar de clienti", a declarat Mariana Dragan, managerul de comunicare al lantului de magazine Auchan.
Potrivit estimarilor realizate de reprezentantii retilerului francez, fluxul de vizitatori ar putea ajunge in magazinul din cartierul bucurestean Titan la 60.000-70.000 de persoane pe zi in saptamana aceasta, dublu fata de o perioada normala din an.
Retailerul francez Carrefour Romania, cea mai mare retea de hipermarketuri dupa valoarea vanzarilor, estima in urma cu o saptamana inregistrarea unei cresteri a vanzarilor in decembrie fata de ultima luna din 2007 in magazinele mai vechi de un an si un numar de clienti cu intre 35% si 60% mai mare decat intr-o perioada normala.
Estimarile lor au fost confirmate ieri de cumparatori ai magazinului Carrefour din cadrul Unirea Shopping Center care sustineau ca fata de aceeasi perioada a anului precedent valoarea cosului de cumparaturi pentru sarbatori a crescut din cauza scumpirii preturilor la alimente. In acelasi timp, in volum cosul de cumparaturi este la fel sau chiar mai mare decat cel din anul 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO