Eveniment

Specialiştii români i-ar putea învăţa pe iordanieni cum să facă un reactor nuclear de 1.000 MW

Autor: Roxana Petrescu

10.01.2011, 23:45 43

SpecialiŞtii români din domeniul energiei nucleare ar puteacontribui la dezvoltarea sectorului de profil din Iordania, încontextul în care la sfârşitul săptămânii trecute a fost semnat unacord de colaborare între cele două ţări.

Acordul, care presupune transferul de know-how dinspre Româniaspre Iordania, vine în contextul în care autorităţile de la Ammanau în vedere construirea unui reactor nuclear de 1.000 MW înurmătorii zece ani. România în schimb are în funcţiune două unităţinucleare la Cernavodă, care asigură aproape 20% din toată producţiade energie locală. Ambele unităţi au fost puse în funcţiune dupăRevoluţie, aceasta fiind de altfel cea mai mare şi singurainvestiţie de proporţii realizată în România în ultimii 20 de ani.

"Acordul semnat de către preşedintele Comisiei iordaniene pentruEnergie Nucleară, Khaled Toukan, şi ministrul român al afacerilorexterne, Teodor Baconschi, duce la zece numărul statelor care şi-auarătat sprijinul pentru programul nuclear al ţării", se aratăîntr-un articol apărut în publicaţia Jordan Times.

Baconschi a fost primit duminică la Amman de către RegeleAbdullah II al Iordaniei, cu care a discutat despre relaţiilebilaterale, perspectivele de cooperare, relaţiile cu UniuneaEuropeană şi despre evoluţiile regionale.

Iordania mai are acorduri în domeniul nuclear cu Japonia,Franţa, Spania, China, Coreea de Sud, Canada, Rusia, Marea Britanieşi Argentina. Comisia pentru Energie Nucleară încearcă să ajungă laînţelegeri similare cu Turcia, Italia şi SUA.

În ceea ce priveşte România, autorităţile de la Bucureştiîncearcă de mai bine de doi ani de zile să pună pe picioarecompania de proiect care va construi unităţile 3 şi 4 ale centraleinucleare de la Cernavodă.

În contextul în care unul dintre investitorii importanţi, cehiide la CEZ, au ales să se retragă din acest proiect, iar statulromân încă ezită privind dimensiunea pachetului de acţiuni pecare-l poate susţine în acest proiect evaluat de 4 miliarde deeuro, demararea propriu-zisă a investiţiei este în continuareamânată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO