Eveniment

Ce spun actorii din piaţă despre planul guvernului de a ţine în frâu preţurile alimentelor de bază prin OUG: „Statul nu trebuie să intervină într-o economie de piaţă“. „Nu cred că se va concretiza“. „Nu am fost chemaţi la negocieri“

Ce spun actorii din piaţă despre planul guvernului de a...

Iniţial, guvernul a anunţat că procesatorii şi retailerii vor fi cei vizaţi pentru reducerea adaosului comercial prin ordonanţă de urgenţă l Totuşi, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi Confederaţia Patronală Concordia au cerut ca actorii de pe întreg lanţul să fie implicaţi Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii şi cei ai Romalimenta spun că nu au fost chemaţi la negocieri În continuare există incertitudine şi multe semne de întrebare privind acest proiect care ar putea distorsiona activitatea economică Ordonanţa de urgenţă care ar urma să reglementeze aceste mecanism este aşteptată în orice moment, fiind anunţată pentru ziua de luni, 26 iunie.

Planul Guvernului condus de Marcel Ciolacu de la PSD de a ţine în frâu preţul alimentelor de bază, care s-au scumpit puternic şi continuu în ultimul an şi jumătate, a împărţit mediul de business în două. Unii jucători spun că statul nu trebuie să intervină într-o economie de piaţă pentru că nu va face decât să distorsioneze mecanismele. Există şi actori care consideră că decizia este bună, dar şi aceştia se îndoiesc că proiectul va fi dus la bun sfârşit.

Indiferent de rezultat, este pentru prima dată când guvernul cheamă la discuţie ma­rile reţele pe o chestiune ce ţine de modul în care se realizează preţul. Cel mai bine păzit secret din retail, preţul, este acum analizat atât din perspectiva marjelor, cât şi din per­spectiva modului în care se formează pe lanţ, de la producător la consumator. Singura dată când a mai fost discutat preţul a fost tot re­cent, dar punctual, în cazul laptelui de con­sum. A fost însă vorba de un acord voluntar al retailerilor şi procesatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO