Eveniment

Statul a aruncat banii de la FMI pe salarii si dobanzi

Statul a aruncat banii de la FMI pe salarii si dobanzi
16.02.2010, 23:07 33

Statul a avut anul trecut cheltuieli totale de 193 mld. lei(45,5 mld. euro), in crestere cu 1,4%, in lei, fata de 2008, insaaceste sume nu au reusit sa impulsioneze economia, in conditiile incare au mers preponderent spre plata de salarii si pensii si maiputin spre investitii.

In schimb, incasarile la buget au scazut cu 5,4%, pana la 156,6mld. lei (36,8 mld. euro), cea mai puternica contractie fiindinregistrata la incasarile de TVA, corespunzator prabusiriiconsumului. Anul trecut statul a incasat doar 34,3 mld. lei dinTVA, care ramane totusi principala sursa de alimentare a bugetului,in scadere cu 16% fata de 2008.

"Executia bugetara a fost conforma cu ultimele planuri agreatecu Fondul Monetar International, dar cu siguranta s-au acumulatarierate semnificative pe sfarsit de an", spune Catalina Molnar,senior economist al RBS Bank Romania. Ea noteaza ca deficitul aramas sub plafonul de 7,3% din PIB agreat cu FMI doar datoritamasurilor de trimitere a salariatilor din domeniul public inconcediu fara plata in toamna, care are insa un efect temporar.

"Nu s-a facut mai nimic in sensul reformarii sistemului public,care ar fi necesara pentru a aduce deficitul sub 6% din PIB anulacesta, dupa cum a fost prognozat", spune Molnar.

De altfel, cheltuielile cu personalul au incheiat anul 2009 cu ocrestere de 2,4%, pana la 46,7 miliarde de lei, in conditiile incare au incorporat efectele majorarilor puternice de salarii sipensii din toamna anului 2008.

In schimb, cheltuielile de capital (adica investitiile) au fostde numai 23,2 mld. lei (5,4 mld. euro), cu 13%, in lei, mai putindecat s-a realizat in 2008.

Randamentele mari platite la titlurile de stat in toamna anului2008 si in prima jumatate a anului 2009, cand Trezoreria se chinuiasa gaseasca fonduri pe plan local pentru acoperirea deficituluienorm, s-a vazut in explozia cheltuielilor cu dobanzile. Anultrecut statul a platit dobanzi de 6,5 mld. lei (1,5 mld. euro), cu67%, in lei, mai mult decat in 2008. Abia in a doua jumatate aanului statul a putut sa forteze scaderea randamentelor pe planlocal, dupa ce a imprumutat bani de la FMI si UE.

Rezultatele executiei bugetare pe anul trecut sunt foartedeparte de primele proiectii facute de guvern in iarna anului 2008.Atunci, executivul astepta venituri bugetare de aproape 194 mld.lei, adica in crestere cu 17% fata de 2008, la un Produs InternBrut de 579 mld. lei. Anul trecut PIB-ul a fost insa de numai 505mld. lei. Acum, Guvernul ia in calcul pentru anul 2010 un PIB deaproape 539 mld. lei.

Ecofin a aprobat amanarea scaderii deficituluibugetar

Consiliul ECOFIN, responsabil de afacerile economice sifinanciare in UE, a aprobat ieri propunerea Comisiei de amanare cuun an, pana in 2012, a tintei pentru Romania de aducere adeficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

"Romania trebuie sa implementeze masurile cuprinse in bugetul pe2010, sa evite in acelasi timp noi derapaje si sa asigure un efortfiscal anual de 1,75% din PIB in perioada 2010-2012", potrivit unuicomunicat al Consiliului.

Decizia de amanare a fost luata pe fondul crizei economicesevere care s-a manifestat si dupa iulie 2009, cand ECOFIN adeschis procedura pentru deficit excesiv impotriva Romaniei, Malteisi Lituaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO