Eveniment

Statul a gasit solutia pentru pensiile private: inca o Comisie

18.04.2005, 19:09 25

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a lansat spre consultare un proiect de lege privind infiintarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prin care, afirma ministerul, va fi impulsionata aparitia fondurilor private de pensii.

Proiectul de lege este facut in asa fel incat sa dea posibilitatea numirii imediat dupa votarea acestuia a unui director general interimar de catre primul-ministru care sa foloseasca fondurile de la Banca Mondiala destinate organizarii supravegherii fondului de pensii.

"Directorul general interimar are autoritatea necesara pentru gestionarea fondurilor provenite din imprumutul Bancii Mondiale 4616 RO cu destinatia organizarii si dezvoltarii institutiei pentru supra-vegherea si reglementarea sistemului pensiilor private", prevede proiectul.

Nici un fond de pensii private nu functioneaza inca in Romania, desi despre necesitatea lor se discuta de 10 ani, iar anul trecut au fost votate doua legi - legea fondurilor ocupationale de pensii private si legea fondurilor de pensii obligatorii. Aceste legi nu se aplica pentru ca nu exista interes din partea investitorilor.

Noua Comisie ar urma sa se ocupe, in prima faza, de strangerea tuturor propunerilor de modificare si de urmarirea aducerii acestor legi intr-o forma atractiva pentru investitori.

Conform actualei legislatii, supravegherea pensiilor ocupationale se face de catre un departament special din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Infiintarea unei comisii independente care sa se ocupe de fondurile de pensii private a fost sustinuta anul trecut de profesorul Georges de Menil, un cunoscut expert international pentru pensii private.

CSSPP va fi constituita, ca si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, din cinci membri, dintre care un presedinte si un vicepresedinte, numiti de Parlament.

Cheltuielile privind functionarea Comisiei se vor asigura din taxe de autorizare si avizare platite de administratorii fondurilor de pensii, iar pentru inceput, timp de 18 luni, din bugetul de stat prin Ministerul Muncii. "Aparitia Comisiei ar putea accelera procesul de modificare a celor doua legi, astfel incat asiguratorii sa devina interesati de infiintarea fondurilor de pensii private", a spus Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO