Eveniment

Statul ar putea economisi 150 mil. euro la anul daca nu mai da tichete valorice bugetarilor. Cum comentati?

22.12.2009, 23:12 38

Angajatii de la stat nu vor mai primi anul viitor tichete demasa si nici tichete cadou sau de vacanta, conform proiectului debuget pe 2010. In conditiile in care 200.000 - 250.000 din cei 1,4milioane de bugetari primesc in prezent tichete de masa, iarvaloarea unui tichet este de 8,7 lei pe zi lucratoare, rezulta cabugetarii primesc tichete de masa in valoare de 100 - 126 mil.euro.
Cea mai mare parte a salariatilor de la stat care primesc tichetede masa lucreaza in sistemul sanitar. La aceasta suma se mai adaugasi valoarea tichetelor cadou, care nu depaseste insa 20 de milioanede euro pentru angajatii de la stat, potrivit jucatorilor dinpiata.
Tichetele valorice sunt deductibile fiscal si reprezinta ofacilitate pentru angajatori care nu trebuie sa plateasca niciunfel de taxa la acordarea lor.
Anul trecut, aproape 2,5 milioane de angajati din companiileprivate si de la stat au primit tichete de masa, valoarea totalaemisa ridicandu-se la 1,4 miliarde de euro, potrivit jucatorilordin piata. Piata tichetelor de masa, care s-a contractat anulacesta cu pana la 20%, este controlata in proportie de 95%, de treimari jucatori: Accor Services, Sodexho, Cheque Dejeuner, restulpietei fiind divizat intre emitenti locali.
Reprezentantii celor mai mari companii emitente de tichete valoricede pe piata sunt de parere ca doar 10% din angajatii care primesctichete de masa sunt angajati ai statului, restul provenind dincompanii private.
"Ar fi pacat ca in aceasta perioada de disponibilizari si inghetariale salariilor, angajatii din sectorul public sa fie privati de unbeneficiu care contribuie la puterea lor de cumparare si ii ajutain acoperirea nevoilor de baza", este de parere Philippe Blecon,directorul general al Accor Services Romania, cel mai mare emitentde tichete valorice de pe piata locala.
Cei mai nemultumiti sunt salariatii de la stat. "Ce le pasapoliticienilor? Noi ne uitam la circul lor de la televizor, iar eine iau si singurele beneficii pe care le avem. La mariri de salariinu ne asteptam, dar macar sa nu ne ia tichetele de masa. Acum am 20de tichete in valoare de 8,72 de lei fiecare (174 lei in total),care imi ajung pentru strictul necesar de Craciun. Sa le deaDumnezeu minte politicienilor ca sa ne lase macar asta", a declarato angajata de 54 de ani a Spitalului Judetean Tulcea, care lucreazaca telefonista pe un salariu de 790 de lei lunar. Ea a mai adaugatca anul acesta au fost luni in care nu a primit tichete demasa.
Angajatii din domeniul sanitar au avut acces doar la tichete demasa, iar cei din invatamant, in masura in care au avut fonduri, auprimit doar tichete cadou, dupa cum apreciaza Elena Pap, directorulgeneral al companiei Cheque Dejeuner, unul dintre primii treijucatori de pe piata tichetelor valorice.
"In rest marea majoritate a bugetarilor nu au beneficiat pana acumde tichete de masa sau cadou. Aici putem enumera ministere, case depensii, administratii", a declarat ea.
Mariana, 52 de ani, profesoara de matematica la o scoala din Dolj,a declarat ca nu a primit niciodata tichete (cadou, de masa sau devacanta). "Sotul meu in schimb, care este invatator la o scoaladintr-un alt judet, a primit pentru Craciun tichete cadou de 350 delei", a spus ea.
O alta invatatoare din Bacau, Maricica B., 55 de ani, spune ca aprimit in fiecare an sapte tichete cadou de Paste si de Craciun, invaloare de 50 de lei fiecare, insa are colegi de la alte scoli carenu au primit niciodata.
In ceea ce priveste tichetele de vacanta lansate anul acesta,ponderea valorii emise si a salariatiilor bugetari care primescacest produs este nesemnificativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO