Eveniment

Statul ar putea garanta 75.000 € la „Prima casa”. Imobiliarii: „Oricum ar fi, numai sa fie”

Statul ar putea garanta 75.000 € la „Prima casa”. Imobiliarii: „Oricum ar fi, numai sa fie”
10.02.2010, 23:07 31

Limita garantiilor guvernamentale stabilita prin "Prima casa" vafi men tinuta la 60.000 de euro pentru locuinte deja finalizate siva fi majorata la 75.000 de euro pentru locuintele noi. Deciziileurmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern.

"Pentru anul 2010, programul «Prima casa» va fi orientat cuprioritate pentru constructia de locuinte de la zero, de locuintenoi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vomimpune in cadrul actului normativ. Pe de o parte, partajareagarantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizatepana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantiiguvernamentale in comparatie cu ce a fost in 2009, si suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesclocuinte de la zero", a declarat ieri premierul Emil Boc.

Cresc sau nu preturile?

Consultantii imobiliari apreciaza ca dezvoltatorii care auconstruit locuinte in perioada 2007 - 2008 nu vor putea reluacresterea preturilor deoarece vor avea concurenta din parteacompaniilor care au decis sa astepte si pot construi acum lapreturi sensibil mai mici.

"Oricum ar fi, numai sa fie, sa nu se opreasca programul. Dacagarantia va fi mai mare pentru apartamentele noi, vor putea fiincluse si o serie de locuinte mai mari, care nu se incadrau invechiul program. Nu cred ca cei care cer acum 60.000 de euro peapartamente noi vor cere 70.000 din cauza acestui program deoarecevor fi lansate alte proiecte la costurile de constructie de astazi,care sunt mai mici", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei deconsultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Dezvoltatorii imobiliari vorbesc de scaderi de preturi lamaterialele de constructii de 30 - 40%, in timp ce costul manopereia fost, de asemenea, redus, in conditiile in care 70.000 demuncitori au ramas fara slujbe in industria constructiilor in2009.

"Pe noi in continuare nu ne ajuta direct aceasta crestere aplafonului de la programul «Prima casa» deoarece preturile incadrul proiectului Asmita pornesc de la circa 130.000 de euro. Cutoate acestea, indirect programul ne ajuta deoarece mareamajoritate a apartamentelor vandute anul trecut au fost cu un avanssubstantial, provenit de cele mai multe ori din vanzarea unorapartamente vechi prin programul «Prima casa»", a declarat si AtenaTiplic, director de vanzari al proiectului Asmita Gardens.

Parerile in randul dezvoltatorilor imobiliari sunt impartite,astfel ca in timp ce Ionut Negoita, proprietarul grupului de firmePro Confort, considera ca majorarea plafonului va duce la crestereapreturilor, Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului Impact,incurajeaza masura, apreciind ca piata va fi cea care va dicta dacapreturile solicitate sunt sau nu prea mari.

Ce spun bancherii

Bancherii propusesera sa fie considerate locuinte noi celeconstruite dupa 2008.

De asemenea, au pledat pentru stabilirea unei limite maxime dedobanda, si nu de marja peste un indicator de referinta,considerand ca astfel s-ar da un impuls pietei constructiilor.

Mai mult, au avansat ideea ca in cazul creditelor in euro sa fiestabilit un nivel maxim al cursului de schimb la care clientii safaca plata ratelor in euro pentru protejarea acestora impotrivariscului de curs de schimb. Plafonarea ar putea fi realizata fie pebaza unei prognoze de curs pe 5 - 6 ani si cu asumearea unui riscrezonabil, fie printr-un instrument financiar de hedging care safie cumparat de catre stat de pe piata monetara.

Pentru salvarea proiectelor rezidentiale in desfasurare,bancherii au propus extinderea de la 18 la 30 - 36 de luni atermenului maxim de finalizare, cu conditia ca atat finantareaproiectului in sine, cat si a cum­paratorilor de apartamente sa fierealizata de o banca, iar gradul de ocupare al proiectului sa fie,de exemplu, in proportie de 70% cu contracte finantate prin "Primacasa".

Nu in ultimul rand, bancherii considera ca statul ar puteaparticipa la licitatiile de executare silita ale unor locuinte sauimobile cu mai multe locuinte, pe care ulterior sa le vanda prin"Prima casa" sau prin programe sociale. La inceputul lui ianuarie,Guvernul a decis ca persoanele care incheie pana la 15 februarie2010 antecontracte de vanzare-cumparare prin "Prima Casa" sabeneficieze in continuare de garantia statului la contractareacreditului, dupa sistemul actual, ulterior programul urmand sa fiemodificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.

Programul "Prima casa" a fost introdus de Guvern la mijloculanului trecut. Prin acest program, persoanele pot contracta creditecu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 deeuro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intreprincipalele banci din zona euro la depozitele pe piatainterbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an la credite in euro,respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancararomaneasca) la 3 luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marjainclude si nivelul total al comisioanelor percepute definantator.

Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 mil. eurodin plafonul total al garantiilor neutilizat in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO