Eveniment

Statul nu vrea acţiuni la Petromidia, iar kazahii spun că nu au bani. Începe bătălia avocaţilor

26.08.2010, 23:41 24

Ministerul Finanţelor este dispus să le ofere mai mult timpkazahilor care controlează Rompetrol Rafinare (Petromidia) să-şiplă­teas­că datoria faţă de stat decât să ajungă acţionar minoritarîn companie prin conversia obligaţiunilor, potrivit ministruluifinanţelor Sebastian Vlădescu, citat de Bloomberg.
"Suntem deschişi la negocieri, dar nu şi la ideea de a deveniacţionari din nou, în special nu acţionari minoritari", a precizatVlădescu, care crede că poziţia de acţionar minoritar nu estebenefică pentru statul român.
De cealaltă parte, kazahii susţin că nu au bani să răscumpere toateobligaţiunile şi că îşi vor exercita opţiunea de a convertiobligaţiunile nerăscumpărate în acţiuni, sugerând că ar fiîncântaţi de perspectiva de a avea statul partener laPetromidia.
"Încercăm să facem tot posibilul pentru a ne respecta obligaţiile.Vrem o discuţie deschisă cu Guvernul. Credem că dacă îl vom aveapartener în rafinărie va fi bine pentru ambele părţi", a declaratmiercuri Dmitri Grigoriev, CFO-ul grupului Rompetrol.
Datoria totală a Rompetrol Rafinare, care ajunge la scadenţă la 30septembrie 2010, este de 570 mil. euro, din care kazahii aurăscum­părat deja 54 mil. euro. Ei s-au angajat să mai achitedobânzi de circa 17 mil. euro pentru anul acesta şi spun că pentrurestul sumei (circa 516 mil. euro) vor da statului acţiuni (între40% şi 49% din rafinărie). De cealaltă parte, Ministerul Finanţelorspune că vrea toţi banii, fiind dispus să eşaloneze plăţile pe operioadă mai lungă de timp, în condiţiile în care rafină­ria aacumulat pierderi uriaşe în ultimii ani.
Cum niciuna dintre părţi nu pare dispusă să cedeze, disputa s-arputea tranşa în justiţie. Grupul Rompetrol s-a pregătit pentruaceastă confruntare angajând cele mai mari trei case de avocaturăde pe piaţa locală (Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, NNDKP şi Muşat şiAsociaţii) pentru a-l reprezenta în acest caz. Este pentru primadată când cei mai puternici avocaţi din piaţă, cunoscuţi pentruorgoliul lor, lasă deoparte rivalităţile şi se aliază pentru aconsilia acelaşi client.
Ana Diculescu-Şova, partener al NNDKP şi unul dintre cei mairespectaţi avocaţi pledanţi din ţară, a câştigat deja un procespentru Rompetrol la Tribunalul Constanţa în care MinisterulFinanţelor cerea suspendarea ma­jorării de capital de la RompetrolRafinare. Gheorghe Muşat, unul dintre cei mai experimentaţi avocaţide business de pe piaţă, s-a implicat direct în conflictul dintreRompetrol şi CNVM, care a suspendat delistarea Rompetrol Rafinare.În acest timp, Ştefan Damian, partener al Ţuca, Zbârcea şiAsociaţii, pregă­teşte o eventuală acţiune a grupului Rompetrol laCurtea Internaţională de Arbitraj de la Washington.
Confruntat cu perspectiva acestei "cascade de apărări", Finanţeleîncearcă să găsească o portiţă în Ordonanţa 118 din 2003 (ordonanţasemnată de Adrian Năstase prin care datoriile Petromidia au fosttransformate în obligaţiuni) prin care să-i oblige pe kazahi săplătească toţi banii. Ministerul se bazează în acest caz pepropriul departament juridic, potrivit unor surse ministeriale. Cei29 de consilieri juridici din Ministerul Finanţelor aveau înaprilie venituri nete cuprinse între 700 şi 5.400 de lei, iar de la1 iulie au suferit reduceri de 25% ale salariilor.
În comparaţie, avocaţii Rompetrol au onorarii de mii de euro peoră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO