Eveniment

Studiu e-Jobs: Curierii şi operatorii call-center sunt la mare căutare în perioada Black Friday. Cât de bine se câştigă

Studiu e-Jobs: Curierii şi operatorii call-center sunt...

Autor: Cosmin Pirv

08.11.2023, 10:27 48

Angajatorii s-au pregătit pentru creşterea volumului de activitate din perioada Black Friday, astfel că numărul total de joburi din piaţă a crescut cu peste 20% în ultima lună. Cele mai mari creşteri au fost în retail, transport, logistică şi call-center, potrivit unui studiu recent.

Aproape 34.000 de joburi noi au fost postate de la începutul lunii octombrie, în creştere cu peste 20% faţă de luna septembrie, angajatorii făcând demersurile necesare pentru a putea ţine pasul cu intensificarea activităţii din luna noiembrie, atunci când încep să se deruleze campaniile de Black Friday. Domeniile în care s-a văzut cea mai mare evoluţie a angajărilor au fost retail, transport / logistică (domeniu care include şi business-urile de curierat) şi call-center.

Astfel, numărul de joburi disponibile în transport / logistică a fost, în luna octombrie, cu 40% mai mare decât în septembrie, în timp ce pentru retail şi call-center evoluţia a fost de 15%, respectiv 18%. Cel mai mult se caută curieri, lucrători comerciali, lucrători în depozite şi operatori call-center.

„Am intrat în acea perioadă a anului cu vârfuri în zonele de consum în care retailerii, fashion retailerii sau jucătorii din e-commerce au volume mari de vânzări şi, prin urmare, au nevoie să suplimenteze echipele. Asta înseamnă mai mulţi oameni în prima linie, în departamentele de vânzări, dar şi în sectoarele adiacente – livrări, curierat, suport tehnic pentru clienţi. Este o perioadă foarte aglomerată pentru aceste industrii, care creează în fiecare an portiţe importante de oportunităţi pentru candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în special pentru cei din categoria entry level”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Pe platformă sunt sunt disponibile în prezent 1.100 de joburi de curier, 3.700 de joburi de operator call-center, 3.300 de locuri de muncă pentru lucrători comerciali şi 3.700 pentru lucrători în depozit. Numărul de aplicări atrase de ofertele disponibile în aceste domenii au depăşit pragul de 630.000. Aproape 380.000 de aplicări au mers către locurile de muncă din retail, 160.000 către cele din call-centere şi 90.000 către angajatorii din transport şi curierat.

Cea mai mare parte a aplicărilor pentru aceste domenii aparţine candidaţilor entry-level, cu maximum doi ani de experienţă.

Salariul oferit unui curier este, în medie, de 2.900 de lei pe lună. Un candidat care aplică pentru un job de operator call-center trebuie să se aştepte la un salariu mediu de 2.800 de lei, în timp ce un lucrător comercial sau un lucrător în depozit poate încasa aproximativ 2.700 de lei pe lună.

„Acestea sunt medii nete, la nivel naţional, şi includ, prin urmare şi salariile oferite de angajatorii din oraşele mai mici ale ţării. Pentru oraşele mari, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi, şi în special pentru acei angajaţi care lucrează şi în ture de weekend, salariile pot ajunge să fie şi cu 40% - 50% mai mari. Pentru joburile enumerate, de regulă, nu se cere experienţă anterioară de muncă sau alte skill-uri specifice”, comentează Bogdan Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO