Eveniment

Subventii de 50% la salarii pentru cei care angajeaza someri

09.02.2009, 19:03 199

Companiile care angajeaza someri, unici intretinatori de familie sau persoane cu varste de peste 50 de ani vor primi timp de un an subventii din partea Comisiei Europene (CE) si a Guvernului, care sa acopere jumatate din salariile noilor angajati.

"Vom subventiona timp de 12 luni jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, precum si persoanelor care sunt unici intretinatori de familie sau care au depasit varsta de 50 de ani. Vor fi subventionate tot pentru aceeasi perioada si jumatate din salariile noilor angajati care provin din comunitati rome sau nu au studii medii si calificari care sa le dea sanse pe piata muncii", a declarat Marian Sarbu, ministrul muncii.
Guvernul si CE lanseaza in martie o schema de ajutoare de stat in valoare totala de 133 mil. euro, suma disponibila in urmatorii doi ani, pentru a diminua efectele crizei asupra firmelor. Contributia CE la finantare este de 85%, diferenta de 15% fiind contributie nationala. Din cele 133 mil. euro, 56 mil. euro vor fi subventii acordate companiilor pentru angajari, 52 mil. euro - pentru training si 25 mil. euro - pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca.
Pana in prezent, companiile - private sau de stat - nu au putut depune cereri in nume propriu pentru obtinerea de finantare pentru resurse umane. Orice companie privata care a dorit sa acceseze bani pentru HR in 2008 trebuia sa apeleze la un furnizor de training. Organizatiile au depus in 2008 peste 2.800 de proiecte in valoare totala de peste 2,5 mld. euro pentru a accesa o parte din banii europeni alocati pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane. Din cele 750 de proiecte evaluate, 250 au fost acceptate pentru finantare si doar 107 au primit efectiv bani - circa 30 mil. euro.
Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de doi ani se va subventiona un procent de 75% din salarii, timp de 24 de luni. Din subventia totala de 56 mil. euro pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, 29 mil. euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO