Eveniment

Tariceanu nu vrea ca economia sa se bazeze pe multinationale

15.09.2008, 22:47 21

Economia Romaniei trebuie sa se bazeze pe firme cu capital romanesc, capabile sa se extinda pe pietele din regiune si nu pe companii multinationale, cum se intampla in prezent, care isi pot schimba planurile de afaceri in functie de contextul economic extern, a afirmat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Trebuie sa intelegem ca, pe termen lung, economia romaneasca trebuie sa se bazeze pe o coloana vertebrala alcatuita din operatori economici cu capital romanesc. In momentul de fata, economia romaneasca este dominata de societati multinationale care sigur ca, datorita evolutiilor economice pe alte piete sau din tarile de origine, pot sa isi schimbe planurile investitionale si sigur ca acest lucru poate sa afecteze economia romaneasca", a spus Tariceanu, la finalul reuniunii de la Guvern pe tema programului national de reforma.

Premierul a explicat ca acesta este motivul pentru care a pledat si continua sa pledeze pentru creearea unor "campioni economici" in Romania, societati cu capital romanesc capabile sa furnizeze produse si servicii pentru piata interna si sa se extinda in regiune. Tariceanu a aratat ca este ingrijorat de incetinirea ritmului de crestere economica si chiar declinul acestui indicator la nivelul unor tari europene, cu posibile efecte asupra economiei romanesti. El s-a referit si la sumele importante pe care Romania le poate obtine din diferite surse, precum bugetul Uniunii Europene, si a amintit ca fondurile atrase din investitii straine ar putea fi astfel suplimentate cu 13-15 miliarde de euro anual.

Premierul a condus ieri o reuniune de lucru privind aplicarea programului national de reforma, la care au participat, printre altii, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, membri ai Secretariatului Comisiei Europene, precum si reprezentantii in Romania ai Bancii Mondiale si Bancii Europene de Investitii.

In topul celor mai mari 500 de companii din Europa centrala in functie de cifra de afaceri inregistrata in 2007, realizat de compania Deloitte, Romania nu este prezenta cu nicio firma cu capital privat romanesc. In top, Romania este reprezentata de 24 de companii straine si sase de stat.

Cel mai sus in top se afla Petrom, care a coborat patru pozitii fata de anul trecut, ajungand pe locul 16. In timp ce Rompetrol a urcat 23 de locuri, ajungand pe pozitia 50, Mittal Steel Galati si-a pastrat pozitia 63, urmata de Dacia pe locul 64 si Metro Romania pe 91. Sectorul cel mai bine reprezentat in top 500 in Romania este domeniul energetic unde sunt prezente 13 companii.

In ceea ce priveste clasamentele pe industrii, in sectorul bancar regasim doua banci romanesti intre primele 20 europene, si anume BCR pe locul noua si BRD pe locul 16, ambele urcand cateva pozitii fata de anul trecut. Piata asigurarilor este reprezentata in top 20 de Allianz-Tiriac Asigurari.

 

Orban: Regresul economic din UE va afecta si Romania
 

Romania va fi, in mod inevitabil, afectata de regresul cresterii economice din unele state membre ale Uniunii Europene, desi economia interna a inregistrat in ultimele luni o crestere importanta, a declarat ieri comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban. "Fata de prognoza Comisiei Europene de primavara, in prognoza din toamna, prezentata saptamana trecuta, am inregistrat o scadere importanta a predictiei privind cresterea economica din UE. In primavara exprimam 2%, in momentul de fata estimarea este de 1,4%", a spus Orban. El a aratat ca rezultatele negative de crestere economica din state importante ale UE, precum Germania, vor avea efecte si asupra Romaniei. "In mod inevitabil , aceasta situatie va avea un impact si asupra Romaniei", a spus Leonard Orban. Comisia Europeana (CE) a redus estimarile pentru 2008 privind cresterea economiei zonei euro de la 1,7% la 1,3%, dar a majorat anticiparile de inflatie de la 3,1% la 3,6%, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, majorarii preturilor marfurilor si socurilor de pe unele piete de locuinte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO