Eveniment

Tariceanu: Trecerea ONRC la Camera de Comert, "inteleapta"

12.05.2008, 17:46 12

Trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert si Industrie va permite institutiei, prin veniturile realizate de Registrul Comertului, sa sprijine operatiunile de export ale companiilor romanesti, considera premierul Calin Popescu Tariceanu.
Aflat la Botosani, unde a participat la lansarea ghidului de contractare a fondurilor comunitare de catre intreprinderile mici si mijlocii, premierul a afirmat ca doreste ca, impreuna cu noua conducere a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), sa realizeze un program prin care companiilor romanesti sa le fie asigurate noi perspective de investitii si relatii comerciale cu firme din strainatate.
In acest context, seful Guvernului i-a spus ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, prezent la lansarea ghidului pentru IMM-uri, ca revenirea Registrului Comertului la Camera de Comert si Industrie ar fi, poate, o "masura inteleapta".
"Domnule ministru, poate ar fi o masura inteleapta sa redam Registrul Comertului la Camera de Comert, in asa fel incat veniturile pe care le realizeaza sa fie folosite pentru a ajuta mediul de afaceri sa se dezvolte in ceea ce inseamna pietele de export, sa dam posibilitatea Camerei sa joace un rol activ", a spus Tariceanu.
Transferul ONRC de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert a fost prevazut intr-o lege adoptata de Parlament in primavara anului 2006 si declarata neconstitutionala, ulterior, de Curtea Constitutionala din cauza modului in care a fost adoptata. In cazul adoptarii de catre Guvern a Ordonantei, la 30 de zile de la intrarea in vigoare a acesteia, bazele de date ale ONRC din subordinea Ministerului Justitiei, ale oficiilor de pe langa tribunale, precum si documentele care privesc activitatea acestora vor fi preluate de catre Registrul Comertului din subordinea CCIR.
De asemenea, Tariceanu s-a referit la fondurile disponibile prin Programul Operational Sectorial pentru cresterea competitivitatii economice, in valoare de peste un miliard de euro. "Sper ca aceasta campanie de informare sa va ajute si dupa aceea sa luati cu asalt agentiile pentru a depune dosare cu proiecte pentru finantare. Vorbim de foarte multi bani", a mai spus premierul.

Premierul catre studentii la ASE: Angajati-va in tara!
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a sfatuit pe studentii Academiei de Studii Economice (ASE), cu care a avut, saptamana trecuta, o intrevedere, sa se angajeze in Romania deoarece aici au posibilitatea unei ascensiuni profesionale, iar angajatorii si-au "reconsiderat" salariile. "Merita sa incercati, dupa terminarea studiilor, sa ramaneti in Romania, pentru ca aici sunt posibilitati si oportunitati cred cu mult mai mari in ceea ce priveste posibilitatea de ascensiune profesionala decat in cea mai mare parte a tarilor din Occident", le-a spus premierul studentilor adunati in amfiteatrul de la ASE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO