Eveniment

Toată lumea a intrat în alertă, Biden s-a întors de urgenţă la Casa Albă: Israelul se pregăteşte pentru un atac masiv cu sute de drone din partea Iranului. Cabinetul de război israelian s-a reunit de urgenţă. Teheranul a lansat şi primul val de rachete balistice împotriva Israelului

Toată lumea a intrat în alertă, Biden s-a întors de...
13.04.2024, 23:08 2496

O sursă a declarat pentru agenţia de presă de stat iraniană că Teheranul a lansat primul val de rachete balistice împotriva Israelului.

Potrivit generalului de brigadă (rez.) Zvika Haimovici, fost şef al apărării aeriene a IAF, astfel de rachete ar trebui să aibă nevoie de aproximativ 11-12 minute pentru a ajunge în Israel.


Iordania a declarat stare de urgenţă, relatează postul de stat Al Mamlaka, pe fondul temerilor privind un atac iranian asupra Israelului.

În această seară, Iordania a anunţat că îşi închide temporar spaţiul aerian pentru toate avioanele care sosesc, pleacă şi tranzitează, precizând că situaţia va fi "actualizată şi revizuită în permanenţă în funcţie de evoluţia situaţiei".

Interferenţele în traficul aerian iordanian au afectat sistemul GPS al Iordaniei, ceea ce a determinat avioanele din zonă să folosească sisteme de navigaţie alternative, a declarat Haitham Misto, preşedintele Comisiei de reglementare a aviaţiei civile din Iordania, pentru Al-Mamlaka.


Premierul Benjamin Netanyahu convoacă o reuniune a cabinetului de război la cartierul general militar Kiryat din Tel Aviv, potrivit biroului său.

O fotografie difuzată de PMO îl arată pe Netanyahu aşezat alături de ministrul apărării Yoav Gallant, ministrul Benny Gantz, şeful IDF Herzli Halevi, consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi şi alţi oficiali de rang înalt.

So far, the Israeli military has identified more than 100 drones launched from Iran at Israel.

The Israeli Air Force is tracking the drones and is preparing for additional waves of attacks, which may also include missiles.

The drones that are currently being tracked are expected to reach the country within hours, though the IDF will work to intercept them at an earlier stage.

Other threats, including ballistic missiles or cruise missiles, will take less time to reach Israel, and the IDF says it will update accordingly.

The IDF says it is well-prepared to handle the Iranian attack, and Chief of Staff Lt. Gen. Herzi Halevi held another assessment in the last few hours.

Dozens of IAF fighter jets are currently in the skies and are prepared to strike wherever needed, according to the IDF.


Bitcoinul a scăzut cu peste 7,75%, 62.000 dolari, în urma tensiunilor dintre Iran şi Israel. Ethereum a scăzut cu peste 10%. 


UPDATE: Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a discutat în cursul zilei de astăzi cu omologul său israelian, Tzachi Hanegbi, cu privire la atacul anticipat împotriva Iranului.

"În timpul convorbirii, am reiterat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului", a transmis Sullivan pe Twitter.


BREAKING: Presa de stat din Iran relatează că un al doilea val de drone a fost lansat de Republica Islamică împotriva Israelului.

Într-un comunicat, IDF afirmă că armata urmăreşte toate dronele lansate din Iran spre Israel.

"Cu puţin timp în urmă, Iranul a lansat de pe teritoriul său vehicule aeriene fără pilot spre teritoriul statului Israel", se arată în declaraţie.

"Reţeaua de apărare aeriană este în stare de alertă maximă, în acelaşi timp cu avioanele Forţelor Aeriene şi navele Marinei care au misiunea de a proteja cerul ţării", continuă comunicatul.

"IDF monitorizează toate ţintele", precizează armata.

"Cerem publicului să respecte şi să urmeze instrucţiunile Comandamentului Frontului Intern şi anunţurile oficiale ale FDI în legătură cu acest subiect", adaugă acesta.

 

Iranul a lansat un atac împotriva Israelului cu zeci de drone, potrivit site-ului de ştiri Axios. 

Se estimează că dronele au nevoie de mai multe ore pentru a acoperi distanţa de unde au fost lansate până la ţinte.

Nu există nicio declaraţie imediată din partea IDF cu privire la acest atac.

Iranul a ameninţat că va ataca Israelul din cauza uciderii a şapte membri ai IRGC, inclusiv doi generali, în Damasc, în Siria, săptămâna trecută, scrie Times of Israel. 

Premierul Benjamin Netanyahu spune că Israelul este pregătit pentru un atac direct din partea Iranului şi va răspunde cu aceeaşi monedă.

"Cetăţeni ai Israelului, în ultimii ani, şi cu atât mai mult în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru posibilitatea unui atac direct din partea Iranului", spune premierul într-o declaraţie video.

"Sistemele noastre de apărare sunt desfăşurate şi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât în apărare, cât şi în ofensivă. Statul Israel este puternic, Forţele de Apărare Israeliene sunt puternice, publicul este puternic".

"Apreciem SUA pentru că sunt alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări."

"Am stabilit un principiu clar - oricine ne răneşte, îi vom răni şi noi. Ne vom apăra de orice ameninţare şi o vom face cu calm şi cu determinare."

"Ştiu că şi voi, cetăţenii Israelului, vă păstraţi calmul. Vă îndemn să ascultaţi directivele Comandamentului Frontului Interior."

"Împreună stăm şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, împreună vom învinge toţi duşmanii noştri", spune Netanyahu.


Casa Albă a anunţat sâmbătă că Joe Biden se întoarce la Washington din deplasare "pentru a se consulta cu echipa sa de securitate naţională cu privire la evenimentele din Orientul Mijlociu", în contextul în care tensiunile dintre Israel şi Iran au crescut.

Preşedintele american urma să petreacă weekendul în Delaware, la reşedinţa sa din Rehoboth Beach, dar sâmbătă după-amiază devreme a plecat în scurt timp pentru a se întoarce la Casa Albă.

Acest lucru a urmat după ce Biden a declarat vineri că se aşteaptă la un atac iranian asupra Israelului "mai devreme sau mai târziu" şi a transmis un mesaj de ultimă oră Teheranului, spunând: "Nu o faceţi".

Anterior, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, a avertizat că ameninţarea unui atac iranian semnificativ asupra Israelului rămâne "viabilă", în ciuda eforturilor conduse de Washington, inclusiv a apelurilor adresate Teheranului de către Marea Britanie şi Germania, pentru a descuraja o escaladare serioasă a conflictului din Orientul Mijlociu.

Sâmbătă, Corpul paramilitar iranian al Gardienilor Revoluţiei din Strâmtoarea Ormuz, la 50 de mile marine de coasta Emiratelor Arabe Unite, a capturat o navă de containere afiliată Israelului.

Operatorul navei, grupul italo-elveţian MSC, a confirmat ulterior că autorităţile iraniene au urcat la bordul acesteia, coborând în rapel dintr-un elicopter. Casa Albă a condamnat sechestrarea navei deţinute de britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO