Eveniment

Toate spitalele sunt in carantina. Vaccinarea incepe in 3 saptamani

02.11.2009, 23:15 100

Ministerul Sanatatii va incepe campania de vaccinare impotrivagripei AH1N1 la sfarsitul acestei luni, intr-o prima etapa fiinddisponibile 1,3 milioane de doze de vaccin Antigrip realizat deInstitutul Cantacuzino.
Pana in primul trimestru al anului viitor vor fi gata circa 5milioane de doze de vaccin. Anterior, reprezentantii ministeruluiau declarat ca vor produce 5 milioane de doze pana la sfarsitulacestui an, urmand ca anul viitor sa produca inca un milion de dozelunar.
"Cel mai probabil, pe 26-27 noiembrie vom incepe vaccinareaimpotriva gripei AH1N1 cu vaccin realizat in tara. Am primit ofertepentru cele peste un milion de vaccinuri pe care intentionam sa leachizitionam din strainatate insa toate aveau ca termen de livrare2010", a explicat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat inMinisterul Sanatatii.
Ministerul a trimis cereri catre patru producatori, Novartis,GlaxoSmithKline (GSK), Sanofi Pasteur si Baxter.
Ministerul a luat decizia ca de luni, 2 noiembrie toate unitatilespitalicesti sa intre in carantina, ceea ce inseamna o limitare avizitelor la bolnavi.
Primele 1,3 milioane de doze de vaccin vor fi utilizate pentrupersonalul medico-sanitar si pentru elevii si studentii din celedoua mari focare: Iasi si Bucuresti, precum si pentru personalulangajat in cadrul politiei de frontiera de la granita cu Ucraina silocuitorii satelor din zona. In Ucraina
s-au inregistrat doar saptamana trecuta 22 de decese cauzate devirusul gripal.
Peste 50.000 de doze de vaccin vor fi repartizate centreloruniversitare din Craiova, Cluj, Timisoara, Targu-Mures, Constantasi Brasov. "Antigrip nu va putea fi cumparat din farmacii, va fidisponibil doar in cadrul campaniilor initiate de minister", maispune secretarul de stat.
Numarul imbolnavirilor de gripa AH1N1 inregistrati pe teritoriulRomaniei este de 555, dintre care 174 de bolnavi sunt in acestmoment in terapie, restul fiind vindecati. "Cresterea numarului decazuri de gripa AH1N1 este cauzata de patrunderea si raspandireavirusului pandemic in colectivitatile de copii si tineri dinjudetele Iasi, Dolj, Prahova si din Capitala. Ca urmare a acesteisituatii, in aceasta saptamana s-a luat decizia suspendariicursurilor in doua scoli din Bucuresti, precum si in cate o scoaladin Dolj, Iasi si Suceava. In plus, au mai fost suspendatecursurile in trei clase din trei scoli diferite din Iasi si aleunei clase dintr-o scoala din Bacau. Scolile se vor inchide inconditiile in care exista minimum trei cazuri in clase diferite",spune Streinu.
Din bugetul ministerului au fost repartizate circa 27 mil. lei (6,2mil. euro) catre spitalele si directiile de sanatate publica dinzonele afectate pentru achizitionarea de materiale de protectie(masti), dezinfectanti, benzina pentru transportul probelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO