Eveniment

Top 15 sectoare cu cele mai mari creşteri salariale: Salariile angajaţilor din silvicultură, transporturile pe apă şi din prelucrarea ţiţeiului au crescut cel mai mult în ultimul an. În transporturile pe apă, salariile au crescut cu 42,5% în iunie 2023 faţă de aceeaşi lună din anul trecut, până la aproape 5.900 de lei net

Top 15 sectoare cu cele mai mari creşteri salariale:...

Autor: Ramona Cornea

15.08.2023, 15:00 908

În prelucrarea ţiţeiului, creşterea a fost de peste 37%, până la un salariu lunar mediu net de aproape 10.900 de lei, iar în silvicultură creşterea salarială a fost de peste 33%, până circa 4.900 de lei net ♦ „Înainte era posibil să angajezi muncitori şi pe contract de muncă de două ore, dar acum companiile sunt obligate să plătească taxele ca pentru un salariu full-time şi, automat, a crescut şi numărul angajaţilor cu contracte full-time, ridicând şi media salarială“.

Transporturile pe apă, cocseria şi prelucrarea ţiţeiului şi silvicultura sunt sectoarele de activitate care au crescut cel mai mult în ultimul an, adică în perioada iunie 2022 – iunie 2023, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în sectorul de transporturi pe apă salariile au crescut cu 42,5% în iunie 2023 faţă de aceeaşi lună din anul trecut, până la aproape 5.900 de lei net. În cel de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, creşterea a fost de peste 37%, până la un salariu lunar mediu net de aproape 10.900 de lei, iar în silvicultură creşterea salarială a fost de peste 33%, până la circa 4.900 de lei net.

„Există mai multe motive pentru aceste creşteri semnificative ale salariilor în aceste sectoare. Unul dintre ele este creşterea cererii pentru serviciile oferite în aceste domenii şi, automat, salariile sunt mărite pentru ca angajatorii să-şi păstreze angajaţii şi să-si onoreze comenzile. De exemplu, sectorul transporturilor pe apă beneficiază de o creştere a comerţului internaţional şi a cererii de transport maritim. Acest lucru ar putea determina companiile să crească salariile pentru a-şi menţine angajaţii şi a atrage lucrători calificaţi. În acelaşi timp, şi inflaţia i-a determinat pe angajatori să mai crească salariile pentru a putea să ţină pasul cu noile preţuri“, este de părere Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO