Eveniment

Salariile încep să se ridice peste rata inflaţiei. Luna mai a fost a treia de anul acesta în care creşterile salariale au fost mai mari

Salariile încep să se ridice peste rata inflaţiei....

Autor: Ramona Cornea

16.07.2023, 12:31 1212

♦ Inflaţia cumulată în ultimii doi ani a mâncat o treime din venitul real al oamenilor, astfel că angajaţii au început să ceară mai mulţi bani la salariu pentru a acoperi erodarea puterii de cumpărare ♦ „Angajatorii sunt supuşi unei presiuni deosebite de a compensa prin creşterile salariale inflaţia galopantă din ultima perioadă” ♦ „Nu vedem o încetinire a recrutării în ceea ce priveşte personalul directiv productiv. (...) Piaţa a încetinit aparent în ceea ce priveşte recrutarea de specialişti şi manageri, dar nu putem vorbi despre o criză a sectorului”.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.543 de lei în luna mai a acestui an, în creştere cu 15,7% faţă de luna mai din anul 2022, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Luna mai este a treia lună din acest an când creşterile salariale au întrecut rata inflaţiei. Cu toate acestea, inflaţia cumulată în ultimii doi ani a mâncat o treime din venitul real al angajaţilor, iar oamenii cer mai mulţi bani la salariu pentru a-şi acoperi această erodare a puterii de cumpărare În mediul public, salariaţii din sectoarele unde există sindicate, cei din învăţământ, sănătate şi poliţie, au ieşit la proteste pentru a cere mai mulţi bani. În mediul privat nu există sindicate, astfel că angajaţii din companii pot doar să pună presiune pe angajatori pentru a obţine creşteri salariale.

„Angajatorii sunt supuşi unei presiuni deosebite de a compensa prin creşterile salariale inflaţia galopantă din ultima perioadă. Deşi specialiştii previzionează o domolire a acestei crize inflaţioniste, incertitudinile rămân, iar corelaţia dintre inflaţie şi creşterea salariilor nu se poate face cu precizie. Trimestrul 1 este şi cel în care se operează creşterile salariale anuale în multe companii, vom vedea cum se vor petrece lucrurile în restul anului”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.  Al doilea fenomen cu care se confruntă piaţa este deficitul de personal, unul care forţează angajatorii să pluseze salarial în multe domenii, pentru a fi în măsură să atragă competenţele necesare activităţii, crede ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO