Eveniment

Topul datornicilor la stat: cele mai mari zece restante au scazut cu 14%

Topul datornicilor la stat: cele mai mari zece restante au scazut cu 14%

Click pentru imaginea marita

07.02.2008, 19:38 92

Cei mai mari zece datornici la bugetul general consolidat aveau la finele anului trecut restante de plata de 1,27 miliarde de euro, cu 14% mai putin decat datornicii din top 10 la sfarsitul anului 2006, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Pe primul loc in topul datornicilor la buget s-a mentinut anul trecut Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, cu restante totale de 785 de milioane de euro, adica aproape 62% din totalul firmelor din top 10. In schimb, companiile de pe locurile 2 (CFR) si 3 (Tranctorul Brasov) in topul pe 2006 au disparut anul trecut din clasament.
Multe companii se afla pe lista datornicilor de mai bine de un deceniu, fiind acum in procedura de executare silita, fara ca Fiscul sa poata insa recupera o parte semnificativa a creantelor.
Cel mai mare datornic, CNH Petrosani, are restante inca din 1994. In acest moment, nu exista un grafic de esalonare la plata a acestor obligatii, dupa cum au precizat pentru ZF reprezentantii companiei. In luna decembrie 2007, CNH a primit somatii de la Fisc si AVAS privind inceperea executarii silite.
Revenind la top, locul doi a fost ocupat in 2007 de compania Remin, cu restante totale la buget de 122 de mil. euro, iar podiumul este incheiat de Societatea Nationala a Carbunelui, cu datorii de aproape 96 mil. euro la buget.
UCM Resita a urcat anul trecut un loc in acest clasament, de pe 5 pe 4, figurand in evidentele MEF cu restante in scadere, de la 80 mil. euro (la finele lui 2006) la 78 mil. euro (la sfarsitul anului trecut).
Ca de obicei, topul datornicilor la bugetul public este dominat de mari companii de stat, in principal din sectoarele de minerit si transporturi grele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO