Eveniment

Topul ţărilor care au trimis cei mai mulţi turişti străini în România în 2014

Foto: Răzvan Lupică

Foto: Răzvan Lupică

Autor: Mirabela Tiron

27.12.2014, 15:17 1023

Germania, Italia, Israel, Franţa şi  SUA sunt ţările care au trimis cei mai mulţi vizitatori străini în România în 2014, după cum indică ultimele date disponibile, aferente primelor zece luni din an, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS)

Altfel spus, 41% din cei 1,6 milioane de vizitatorii străini care s-au cazat în unităţile turistice din România au provenit din aceste ţări. Următoarele locuri în clasamentul ţărilor furnizoare de turişti străini îl ocupă Ungaria, Marea Britanie, Spania, Polonia şi Austria, potrivit INS.

Vizitatorii străini au cheltuit în România 1,2 miliarde de euro în primele zece luni din acest an, potrivit celor mai recente date de la BNR,  în creştere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut. În această perioadă s-au cazat în structurile turistice din ţară 1,6 milioane de vizitatori străini, număr mai mare cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut.

Balanţa din turism continuă să se afle, ca în ultimii ani,  pe un deficit de circa 1,2 miliarde de lei (250 de milioane de euro), potrivit ultimelor date disponibile de la BNR.

Aceeaşi sursă arată că 5,3 milioane de români s-au cazat în unităţile turistice, număr mai mare cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut.  Şi sumele lăsate de români pe călătoriile în străinătate au crescut cu 30,6%, până la 1,45 miliarde de euro, arată datele de la BNR.

Cererea pentru vacanţele în România ar putea creşte din 2015 având în vedere ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern la finalul lui 2014, ce va permite ca taxa pe valoarea adăugată să fie redusă din ianuarue de la 24% la 9% pentru pachetele turistice cu demipensiune sau all inclusive, măsură pe care jucătorii din turism au solicitat-o în repetate rânduri pentru stimularea cererii turistice. Această măsură va duce la ieftinirea vacanţelor în ţără, potrivit jucătorilor din turism.  În prezent, un turist care se cazează la un hotel din România beneficiază de cazare cu mic dejun taxată cu TVA de 9%, în timp ce dacă ar lua masa de prânz sau cina la acelaşi restaurant al hotelului la care este cazat va regăsi în nota de plată TVA de 24% în preţul final.

Mai mult, de anul viitor companiile aeriene vor opera mai multe curse spre şi dinspre Europa.

Aeroportul internaţional Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare din ţară, a atras noi companii aeriene în 2014 ce vor contribui la creşterea veniturilor şi traficului de pasageri. Alături de companiile deja tradiţionale care folosesc pistele de la Otopeni pentru decolări şi aterizări, pe lista de clienţi a aeroportului s-au adăugat companiile Air Baltic, transportatorul aerian al Letoniei, ce a introdus curse pe ruta Bucureşti-Riga acesta dar şi Ryanair cu zboruri spre Londra şi Dublin. Aeroportul a avut 7,1 milioane de pasageri anul trecut. Pe aeroportul uinternaţional Henri Coandă Bucureşti operează 37 de companii aeriene.

Cel mai mare jucător aerian de pe piaţa locală, compania aeriană low-cost Wizz Air, cu un trafic 3,2 milioane pasageri, va opera de anul viitor 97 de rute din România spre 15 ţări. Compania a continuat extinderea prin introducerea de curse de pe aeroportul din Iaşi, al optulea de pe care are zboruri. Compania şi-a făcut bază şi la aeroportul din Craiova ( a alocat o aeronavă), până în 2014 având baze în Bucureşti, Cluj-Napoca,  Târgu-Mureş, Timişoara. Arad şi Sibiu sunt alte două aeroporturi de pe care are zboruri. Wizz Air este compania aeriană care a avut cea mai accelerată dezvoltare pe piaţa locală, devenind liderul pieţei după numărul de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO