Eveniment

Topul universităţilor: din septembrie, angajatorii vor şti de unde să-şi recruteze cei mai buni angajaţi

Topul universităţilor: din septembrie, angajatorii vor şti de unde să-şi recruteze cei mai buni angajaţi

Foto Ovidiu Misnik

Autor: Adelina Mihai

05.08.2011, 00:04 7239

Absolvenţii de licenţă vor afla care sunt cele mai bune programede masterat la care se pot înscrie în jurul datei de 1 septembrie,acesta fiind termenul la care se va finaliza proiectul declasificare a universităţilor, prevăzut în Legea EducaţieiNaţionale şi început în luna martie a acestui an.

"Ierarhizarea programelor de studii va avea efecte multiple:în primul rând vom şti cum se vor aloca banii publici. A fost uncaz în care o universitate de medicină din ţară avea procente dereuşită la rezidenţiat de 70%, în timp ce la altă universitate,procentul era de 3%, dar ambele primeau aceeaşi finanţare de labuget. Primul efect al acestei clasificări este acela de a aloca înmod corect finanţarea de la bugetul de stat", a spus Mircea Miclea,fost ministru al educaţiei şi preşedintele Comisiei prezidenţialepentru educaţie. Deşi se lucrează la clasificare încă din martie,metodologia procesului a fost aprobată abia miercuri de cătreGuvern. În fiecare an, statul alocă pentru universităţile de statfinanţări în valoare totală de 1% din PIB (peste 1,2 mld.euro).

Topul este realizat de către experţi ai Agenţiei Române deAsigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şispecialişti din cadrul unei asociaţii internaţionale, AsociaţiaUniversităţilor Europene (EUA). Criteriile luate în considerare larealizarea acestei clasificări sunt calitatea cercetării, calitateaeducaţiei, serviciile acordate studenţilor şi capacitateaadministrativă a instituţiei.

"Al doilea scop al clasificării este acela de a informapotenţialii beneficiari despre calitatea programelor de studii pecare vor să le urmeze. Un alt beneficiu adus de această clasificareeste că angajatorii pot afla pe ce loc se află programele de studiipe care le-au urmat candidaţii la posturile pe care le-au scos laconcursÊÈ, a mai spus Miclea.

Unele universităţi au falsificat datele

Universităţile cu cele mai slabe punctaje nu vor mai aveadreptul să organizeze concursuri de admitere pentru programe destudii masterale şi doctorale. Cu toate acestea, dacă ouniversitate are un profesor cu rezultate excepţionale dovedite, elpoate să obţină autorizaţia de a fi conducător de doctorat, chiardacă universitatea la care lucrează este slab cotată.

"Au fost câteva distorsiuni la universităţile slabe, care aufalsificat date transmise şi care vor fi sancţionate. E simplu deverificat: de exemplu, în partea de cercetare, lucrările publicateîn revistele ISI pot fi verificate pe Internet", a mai spusMiclea.

Majoritatea universităţilor au amânat admiterea la masteratpentru toamnă, ceea ce a stârnit mari confuzii în rândulabsolvenţilor de licenţă, având în vedere că niciodată până anulacesta nu s-a organizat concurs de admitere în altă lună decâtiulie.

"Am amânat admiterea la programele de masterat pentru că nuaveam numărul exact de locuri finanţate de la buget. Nu cred că neva afecta clasificarea în ceea ce priveşte numărul de locurifinanţate de la buget. Singurul pericol ar fi dacă nu ne-am încadrala categoria universitate de cercetare avansată, care ar putea săne reducă din numărul de locuri subvenţionate de la buget pentruprogramele de doctoratÊÈ, spune Dumitru Miron, prorectorulAcademiei de Studii Economice (ASE), care şcolarizează în prezentpeste 34.000 de tineri.

Până acum, ASE primea de la bugetul ministerului Educaţieifinanţare pentru 100 de locuri la doctorat şi pentru 1.600 Ð 1.700de locuri la masterat.

"Amânarea publicării clasificării universităţilor pentru toamnănu face decât să facă să credem că vom fi eligibili pentru maimulte locuri subvenţionate de la buget. Principalele categorii mai«iritate» de această amânare sunt studenţii, care nu ştiu când vorda admiterea şi când să se pregătească, dar şi profesorii, caresunt nevoiţi să se întoarcă mai repede din concediu pentru aorganiza examenele de admitere", a adăugat Miron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO