Eveniment

Transporturile, cel mai mare contributor la balanţa pozitivă a serviciilor, cu un excedent de peste 4 mld. euro anual. „Încasările erau cu cel puţin 20%-25% mai mari dacă intram în Schengen.“

Transporturile, cel mai mare contributor la balanţa...

Autor: Mirabela Tiron

16.12.2022, 08:20 312

Transporturile sunt singurul sector din eco­nomie, în afară de cel de IT, care are o balanţă pe exce­dent, un plus de peste 4 mld. euro pe an, această ramură fiind de altfel şi cel mai mare contributor la balanţa pozitivă a serviciilor, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la BNR.

Cele mai recente date arată că în ianuarie-octombrie anul acesta balanţa din transporturi a înregistrat un plus de aproape 4,5 mld. euro, adică ramura de transporturi a contribuit cu aproape jumătate (45%) la excedentul balanţei serviciilor, mai arată calculele ZF făcute pe baza da­telor publice. Anul trecut, transporturile aveau un exce­dent de 4,2 mld. euro, în timp ce pe turism, spre compa­raţie, înregistram un deficit de 1,6 mld. euro. Excedentul din transporturi ar putea să fie mult mai mare faţă de nivelul înregistrat în prezent dacă România ar fi intrat în Schengen, iar camioanele nu aşteptau zeci de ore să treacă vama.

Blocarea aderării României la spaţiul Schengen de către Austria înseamnă că în continuare mii de camioane vor aştepta  zeci de ore în vămi. În prezent, camioanele de marfă aşteaptă chiar şi câte 9-12 ore să treacă vama Nădlac  cu Ungaria, ceea ce face ca mărfurile să ajungă cu întârziere la clienţi.

„La un voiaj de 4-5 zile pierdem o zi, adică un program de o zi, din cauza statului în vamă, unde un camion aşteaptă şi 9 ore. Încasările ar fi fost cu 20-25% mai mari, am fi putut avea un randament mult mai bun dacă România era în Schengen şi camioanele nu mai erau blocate în vamă. Termenul de tranzit este foarte mare. Vorbim de cheltuieli suplimentare cu motorina, cu uzura camionului, este o problemă destul de serioasă”, a spus pentru ZF Doru Husarciuc, directorul general al transportatorului Dunca Expediţii, unul din cei mai mari jucători de pe acestă piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO