Eveniment

Trump pare să se îndrepte iar către Washington: Donald Trump a câştigat luni cu o victorie zdrobitoare în adunările electorale din Iowa, oferindu-i fostului preşedinte prima sa victorie în competiţia pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024

Trump pare să se îndrepte iar către Washington: Donald...

Autor: Ştefan Stan

16.01.2024, 09:29 451

Donald Trump a câştigat luni cu o victorie zdrobitoare în adunările electorale din Iowa, oferindu-i fostului preşedinte prima sa victorie în competiţia pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024 şi consolidându-şi statutul de favorit clar al cursei, scrie FT. 

După numărarea majorităţii voturilor din secţiile de votare din statul din Midwest, Trump era pe cale să obţină peste 51% din voturi, Ron DeSantis învingând-o la limită pe Nikki Haley şi asigurându-şi un loc doi la distanţă, cu puţin peste 21% de susţinere. Haley s-a clasat pe locul al treilea, cu aproximativ 19 procente.

"Cred cu adevărat că acum este momentul ca toată lumea, ţara noastră, să se unească", a declarat Trump în faţa susţinătorilor săi la o petrecere post-caucus în centrul oraşului Des Moines.

În loc să îi atace pe DeSantis şi Haley, aşa cum a făcut în mod repetat pe parcursul campaniei, Trump a întins o ramură de măslin, descriindu-i pe rivalii săi republicani ca fiind "oameni foarte inteligenţi, oameni foarte capabili".

Victoria lui Trump a fost cea mai mare cotă de voturi obţinută vreodată într-o adunare electorală contestată din Iowa, depăşind procentul de 41% obţinut de George W. Bush în 2000. Aceasta a arătat aderenţa sa continuă asupra partidului republican, alegătorii susţinând un om care se confruntă cu zeci de acuzaţii penale federale.

Sursa: AP/ WSJ. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO