Eveniment

Ultimele zile de foc din an pentru premier: două moţiuni de cenzură şi legea bugetului

Autor: Iulian Anghel

15.12.2010, 23:30 31

Dacă opoziţia nu are, matematic, voturile necesare pentrudemiterea Guvernul prin moţiune (îi lipsesc 24 de voturi), decealaltă parte a baricadei Guvernul trebuie să-şi mobilizezeexemplar oamenii la votarea legii bugetului, întrucât are doar 12voturi peste necesarul de 236 (jumătate din numărulparlamentarilor), de cât este nevoie pentru adoptarea celui maiimportant act normativ al unui an calendaristic.

PNL şi PSD au depus ieri o moţiune de cenzură, iar o alta va fidepusă astăzi, în urma angajării, marţi, a responsabilităţiiGuvernului pe legea cadru a salarizării unitare şi pe legeasalarizării bugetarilor pe 2011.

Chiar dacă Guvernul nu cade, ceea ce înseamnă că legile în cauzăsunt considerate adoptate, intrarea lor în vigoare ar putea fiamânată chiar şi dincolo de 1 ianuarie, întrucât există intenţiadin partea opoziţiei de a le ataca la Curtea Constituţională.Adoptarea legilor salarizării face parte din înţelegerea Guvernuluicu FMI pentru eliberarea, în ianuarie, a unei tranşe deîmprumut.

Moţiunile vor fi dezbătute luni, zi în care, în plenulParlamentului, ar urma să intre şi proiectul legii bugetului pentruanul viitor.

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor socialepe 2011 vor fi dezbătute în comisiile de specialitate de mâine pânăduminică.

Liberalii au fost ieri vârful de lance împotriva legiibugetului. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut călegea bugetului nu are viziune şi strategie, fiind, în opinia sa, osocoteală matematică, închisă cu deficit.

Deficitul bugetului pentru 2011 ar urma să fie de 4,4% din PIBla un Produs Intern Brut estimat la 543 mld. lei (512 mld. leiestimat pentru 2010). Creşterea economică ar urma să fie de 1,5%din PIB. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului generalconsolidat ar urma să fie de 200,6 mld. lei, adică cu un minus de24 mld. lei faţă de veniturile estimate.

Opoziţia contestă legea bugetului şi mai ales faptul căîmprumutul de la FMI şi Uniunea Europeană nu a avut efecte pozitiveîn economie întrucât nu a fost, spune Tăriceanu, utilizat pentrurelansare economică, ci pentru împiedicarea devalorizării leului şisusţinerea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Tăriceanu a afirmat că, deşi banii din împrumuturi au fostfolosiţi pentru susţinerea leului, moneda naţională s-a devalorizatcu 20%, iar datoria publică a crescut de la 20% în 2008 la 30% în2010 şi va ajunge la 40% în 2011. PNL contestă şi creştereaeconomică prognozată de 1,5% din PIB, Tăriceanu susţinând căanaliza indicatorilor pe care este construit bugetul de anul viitorarată că, în 2011, ar putea exista o creştere economică de 0,5-1% aPIB, insuficientă însă pentru o relansare a economiei.

Liberalii au refuzat zilele trecute oferta PSD de a construiîmpreună un buget alternativ la cel al Guvernului, însă, în opiniafostului premier, din punctul de vedere al PNL, proiectul de bugetar trebui să fie construit în jurul a două direcţii: creştereaeconomică şi crearea de locuri de muncă. Tăriceanu a enunţat şi oserie de soluţii - capitalizarea suplimentară a CEC, a Eximbank şia instituţiilor de garantare a creditelor, dar şi utilizareaajutoarelor de stat pentru dezvoltarea firmelor cu capitalromânesc. De asemenea, Tăriceanu a apreciat că este obligatorierevenirea la o TVA de 19% şi vânzarea participaţiilor statului laPetrom, Romtelecom, Romgaz sau Oltchim.

Unele dintre aceste observaţii vor fi cuprinse în amendamentelepe care PNL le va depune la buget.

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a a susţinut ierila postul public de radio că obiectivul opoziţiei este intrareaRomâniei în derapaj - cu referire la cele două moţiuni depuseîmpotriva Guvernului.

Bugetul pe 2011

PIB estimat - 543 mld. lei (512 mld. lei estimat pentru2010)
Creşterea economică - 1,5% din PIB
Ponderea veniturilor în PIB - 32,5% (32,3% estimat pentru2010)
Ponderea cheltuielilor în PIB - 36,9% (39,1% în 2010)
Veniturile la bugetul general consolidat - 176,3 mld. lei
Cheltuielile bugetului general consolidat - 200,6 mld. lei
Deficit - 24 mld. lei (4,4% din PIB)
Venituri - 80,8 mld. lei
Cheltuieli - 108,4 mld. lei (deficit de 27,6 mld. lei)
Inflaţia - 5,3%
Şomajul - 6,9% (630.000 de şomeri la finele lui 2011, faţă de674.000 la finele acestui an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO