Eveniment

Numirile politice au efecte devastatoare in economie. Cum comentati?

Un academician acuza: Numirile politice au efecte devastatoare in economie. Cum comentati?

Lucian-Liviu Albu, 59 de ani, este profesor universitar doctor si cercetator stiintific de gradul I. El conduce Institutul de Prognoza al Academiei Romane. Are peste 50 de calificari si programe de cercetare la universitati din peste 20 de tari. Are 43 de carti publicate, din care 9 in strainatate, peste 300 de articole de studii din care 60 in strainatate si a participat la peste 100 de proiecte de cercetare. Este profesor asociat la Academia de Studii Economice, University of Leicester, Staffordshire University si Universitatea Catolica din Leuven.

21.04.2010, 23:06 281

Guvernul nu poate relansa economia pentru ca administratiapublica este intesata de numiri politice, netransparente, faracriterii de performanta, si banii publici se risipesc practic indirectii care nu aduc valoare in economie, acuza specialistii.

Profesorul universitar Lucian-Liviu Albu, directorulInstitutului de Prognoza al Academiei Romane, unul dintre cei maicunoscuti experti in economie, spune:

"Numirile politice au efecte devastatoare in economie. Aparatulbirocratic este si asa anchilozat, mai exista doar cativaspecialisti, vii cu altii care sunt pe dinafara si gata s-aterminat. Exemplu: departamentele pentru atragerea fonduriloreuropene, unde au fost numiti sefi pe criterii politice. Nici nu-sipot imagina ce efecte negative au numirile politice asupraeconomiei fragile."

Albu a devenit membru corespondent al Academiei Romane in 2009,fiind unul dintre cei mai tineri economisti academicieni. Altieconomisti membri ai Academiei mai sunt guvernatorul BNR MugurIsarescu, Daniel Daianu, Emanoil Dobrescu, Tudorel Postolache,Gheorghe Zaman sau Iulian Vacarel.

Albu mai spune ca guvernul nu se consulta cu expertii ineconomie.

"Nimeni nu ne-a cerut nimic. Era un Consiliu Consultativ, acumnu mai e nimic. Acest guvern se comporta de parca le-ar sti petoate. Sunt masuri contradictorii. Nu a venit nimeni de la guvernsa ne intrebe, sa ceara analize, nimic. Noi publicam, iesim inlume, avem lucrari, dar guvernul ne ignora", a spus profesorul.

Dar ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a iesi din criza? "Satermine cu schimbarile fiscale, sa faca investitii publice si sa numai bulverseze functionarea administratiei cu masuri politice".

Albu crede ca una din problemele principale este ca nu exista unsistem de evaluare a competentei in sistemul bugetar.

"Noi suntem pregatiti sa facem studii de impact pe masurile pecare le propune guvernul pentru relansare economica, dar nu ni lecere nimeni. In Occident exista o simbioza intre mediul academic siadministratie. Administratia evalueaza cu ajutorul mediuluiacademic masurile care trebuie luate apoi cand apar eventual efectenegative corecteaza. Este un proces continuu."

Si la noi exista criterii de evaluare a competentei, pe hartie,dar nu se tine cont de ele. Clientela politica, schimbarilepolitice dese au un impact negativ foarte mare.

"Nu exista nicio consultare cu specialisti. Nu exista dezbateri.Guvernul ar trebui sa fie interesat de parerile specialistilor, darnu este interesat. Exista o ruptura intre mediul academic si guverncare nu a mai fost niciodata. Nu exista niciun fel de colaborare",a mai spus academicianul.

Poate creste economia romaneasca fara sa se ajunga ca datoriapublica sa reprezinte 100% sau mai mult din PIB, astfel incatratele de rambursat sa fie sufocante, asa cum se intampla acum cuGrecia?

"In perioadele de boom, indivizii si companiile uita ca pot venisi vremuri mai dificile si se dezleaga barierele la consum si lacredit. In perioadele de recesiune, inerente economiei de piata,normal ar fi sa poti consuma din rezervele acumulate in perioadelebune", a mai spus Albu.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri(AOAR), face parte, alaturi de Albu, din asa-numitul "consiliuconsultativ" de pe langa primul-ministru. Desi s-a constituit cumai bine de un an in urma, acest grup care trebuia sa-l sfatuiascape premier in problemele economice s-a intrunit o data sau de douaori. "Guvernul a spus ca ne va consulta, dar nu a prea facut-o",afirma el.

Acelasi lucru il spune Aurelian Dochia, analist economic, si elmembru al grupului, care afirma, ca, datorita situatiei politice,anul 2009 a fost unul ratat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO