Eveniment

Un program de guvernare şoc: Impozitul pe cifra de afaceri, noua revoluţie fiscală a PSD

Un program de guvernare şoc: Impozitul pe cifra de...

Autor: Iulian Anghel

30.06.2017, 00:07 1572
Noul guvern condus de Mihai Tudose, care ieri a trecut de votul Parlamentului, iar aseară a depus jurământul la Cotroceni, a venit ieri cu un program-şoc, fundamental schimbat faţă de cel cu care PSD/ALDE câştigaseră alegerile.

Este un program care, dacă va fi aplicat, schimbă complet paradigma fiscală, atât în privinţa impozitării companiilor, cât şi a popu­laţiei. Companiile vor plăti impozit pe cifra de afaceri - impozit în trepte, cel mai probabil de 1%-2% şi 3% - , în loc de impozitul pe profit de 16%, iar populaţia va achita statului impozit pe venitul global (programul nu avansează procente) în loc de impozitul de 16%.

Impozitul pe cifra de afaceri pentru companii va lovi firmele cu venituri mari, dar care raportează profit mic şi le va avantaja pe cele care au profituri raportate mari.

„În cazul industriei noastre există o ciclicitate a preţului la materiile prime. Acum suntem în momentul în care preţurile materiilor prime sunt mari, iar noi nu am transferat asta la raft, ci am tăiat din profit. Şi cum acum nu sunt pe profit, eu nu câştig bani. Dacă mi se pune impozit pe cifra de afaceri atunci pot decide să închid busi­nessul“, comentează Radu Timiş, pro­prietarul Cris-Tim.

Nu doar programul de guvernare a stârnit ieri rumori, ci şi o declaraţie a noului ministru de finanţe Ionuţ Mişa. Bursa a intrat pe roşu după ce acesta a anunţat eliminarea Pilonului II de pensii – cu active de 35 de miliarde de lei; 76% în titluri de stat şi 20% în acţiuni. Indicele BET a pierdut până la 4% şi a rămas sub pra­gul psihologic de 8.000 de puncte în ciuda dez­min­ţirilor ulterioare privind desfiinţarea Pilo­nu­lui II venite de la prim-ministrul Mihai Tudose şi de la şeful PSD Liviu Dragnea.

Guvernul a fost învestit ieri cu o largă majo­­ritate şi a depus jurământul în faţa preşe­din­telui Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă şi că, teh­nic, programul de guvernare a devenit „lege“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO