Eveniment

Un singur peţitor în cursa pentru privatizarea Poştei Române

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Mirabela Tiron

01.10.2014, 00:00 544

Compania de stat Poşta Română, cu afaceri de 261 de milioane de euro anul trecut, a atras în cursa pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni operatorul poştal belgian bpost, un gigant cu afaceri de 2,4 miliarde de euro anul trecut, care a fost de altfel singurul investitor care a depus oferta neangajantă. Ieri a fost ultima zi când cei interesaţi de preluarea pachetului de 51% din acţiunile Poştei s-au putut înscrie în această cursă.

„Cert este că avem o ofertă neangajantă, care respectă toate criteriile. Procesul de privatizare va merge înainte, cu una sau zece companii”, a declarat pentru ZF Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei. Poşta belgiană, care livrează zilnic 10 milioane de scrisori şi 100.000 de colete,  este controlată cu pachet majoritar de statul belgian. Anul trecut compania a fost listată pe bursa din Bruxelles.

Raportul pe 2013 al companiei arată o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de euro şi un profit net de 287 de milioane de euro. Compania are 670 de oficii poştale şi alte 670 de PostPoints, arată datele de pe site-ul bpost. Dacă va fi selectat de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), ofertantul bpost va putea demara procedurile de negociere cu autorităţile române, înainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante.

Va avea acces în camera de date, va avea acces la managementul companiei şi la vizite operaţionale, dar şi la negocierea contractului de privatizare. La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română. Aceasta este a doua încercare de privatizare a Poştei Române, după ce anul trecut niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini, deşi se vorbea de 50 de companii interesate de Poştă. 

În urmă cu două săptămâni Alexandru Petrescu, şeful Poştei şi preşedintele Comisiei de Privatizare, afirma că a avut întâlniri cu preşedintele La Poste (Poşta Franceză), cu preşedintele  bpost (Poşta Belgiană), cu oficiali ai Royal Mail (Marea Britanie), şefi de la Poşta din Olanda şi Polonia. Consorţiul format din firma KPMG România şi casa de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii oferă servicii de consultanţă în privatizarea Poştei.  Guvernul a decis în 2012 demararea procedurii de privatizare a Poştei prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. 

Datoriile de 38 mil. euro vor fi şterse până în octombrie şi 5.000 de oameni, 16% din numărul total de salariaţi, au fost concediaţi pentru a creşte atractivitatea companiei care a adunat pierderi de peste 130 mil. euro în ultimii cinci ani. După măsurile implementate pentru restructurarea Poştei bilanţul la şapte luni arată un profit brut de 20,4 milioane de lei (4,6 mil. euro), faţă de pierderi de circa 25 de milioane de lei (5,6 mil. euro) în perioada similară a anului trecut. Veniturile companiei s-au redus cu circa 2%, până la 695 de milioane de lei (158 mil. euro), potrivit oficialilor companiei.

Anul trecut Poşta Română a finalizat cu o cifră de afaceri de 261 milioane de euro şi pierderi de 6,5 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Având în vedere situaţia fragilă în care se află Poşta, care a adunat constant pierderi în perioada 2009-2013, orice altă încercare eşuată ar putea afecta stabilitatea companiei, după cum apreciau anul trecut analiştii.  Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, aproape 5.600 de oficii poştale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO