Eveniment

Una din cinci firme riscă dizolvarea pentru că nu a depus bilanţul

21.07.2010, 23:49 831

Una din cinci firme înregistrate în România nu are încă depusă ocopie a bilanţului pe 2009 la Oficiul Naţional al RegistrulComerţului (ONRC), la mai bine de o lună de la termenul-limită, şiriscă astfel să fie dizolvată până la finele anului.

În total sunt aproape 800.000 de firme active în România care auobligaţia de a depune o copie a bilanţului pe 2009 la RegistrulComerţului şi la Ministerul Finanţelor, iar la jumătatea acesteiluni 156.000 dintre acestea nu aveau depuse situaţiile financiare,potrivit datelor furnizate de ONRC.

Cele mai mari rate de întârziere sunt în judeţele Caraş-Severin,Teleorman, Maramureş - unde doar 73% din companii şi-au depusbilanţurile până acum - recordul fiind atins în Botoşani, undecirca 4 din 10 firme nu au o copie a situaţiilor financiare depusăla ONRC.

În Bucureşti, 77% din cei aproape 179.000 de agenţi economicicare sunt pe listele ONRC şi-au depus bilanţurile pe 2009 pânăacum.

"Potrivit dispoziţiilor legale, administratorii societăţilorcomerciale au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la dataadunării generale a acţionarilor (pentru aprobarea situaţiilorfinanciare anuale - n. red.), să depună o copie a situaţiilorfinanciare anuale la Oficiul Registrului Comerţului, cât şi laMinisterul Finanţelor Publice", au precizat reprezentanţiiONRC.

Termenul limită pentru depunerea situaţiilor financiare pe 2009a fost pe data de 31 mai 2010,

Chiar şi firmele aflate în insolvenţă au obligaţia de a depuneaceste copii, singurele excepţii fiind acordate companiilor aflateîn dizvolvare,

lichidare, faliment sau celor care nu au desfă­şurat activităţiniciodată (altele decât societăţi comerciale).

"Sancţiunea pre­vă­zută pentru nedepunerea situaţiei financiareanuale în termenul legal de către reprezentanţii societăţiicomerciale este dizolvarea societăţii, la cererea RegistruluiComerţului sau a oricărei persoane interesate, începând cu dataîmplinirii a 6 luni de la expirarea termenului maxim de depunere aacestora", au spus reprezentanţii ONRC.

Firmele vizate sunt de tipul SA (societate pe acţiuni), SRL(societate cu răspundere limitată), SCA (societate în comandită peacţiuni), SNC (societate în nume colectiv), SCS (societate încomandită simplă) şi GIE (grupare de interes economic), potrivitdatelor furnizate de Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO