Eveniment

Unul din patru fermieri întâmpină probleme în administrarea terenurilor. De acum începe goana după achiziţia de terenuri, dar puţine sunt comasate

Autor: Gabriel Razi

03.10.2011, 00:06 1185

Un sfert din fermierii români îşi gestio­nea­ză cu dificultate terenurile sau întâmpină pro­bleme atunci când încearcă să îşi extindă ex­ploataţiile prin achiziţii de noi suprafeţe, arată re­zultatele unui studiu realizat de compania de con­sultanţă agricolă Agroadvice, parte a gru­pului Agricover, un business de 151,5 milioane de euro.

"În sudul ţării mai sunt puţine terenuri care au rămas nelucrate. Fermierii se uită cum să comaseze terenul sau încearcă să mai găsească teren pentru a-şi extinde fermele", a ex­plicat Gabriel Ionescu, coordonator consul­tanţă în cadrul proiectului AgroManager, derulat de Agroadvice, cu ocazia prezentării publice a rezultatelor studiului.

Studiul, realizat pe un eşantion de 133 de ferme cu dimensiunea medie de 1.100 de hec­tare din sudul ţării, arată că circa 25% dintre fermieri întâmpină probleme în gestionarea tere­nurilor agricole, în timp ce 18% dintre cei chestionaţi au admis că le este greu să găsească terenuri noi pentru a-şi mări fermele.

"Este o mare problemă dacă eşti fermier şi vrei să mai cumperi teren să te extinzi. Nu poţi să cumperi pentru că sunt proprietari care nu vând, aşteaptă să mai crească preţul", explică Valentin Iliuţă, care deţine prin intermediul companiei sale Ildu circa 2.700 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi.

Preţul unui hectar de teren agricol variază între 1.000 şi 3.000 de euro în funcţie de judeţ, potrivit anunţurilor de vânzăre postate pe internet.

"În judeţul Călăraşi terenurile agricole costă între 1.500 şi 2.500 de euro/hectar în funcţie de suprafaţă care este scoasă la vânzăre", precizează Iliuţă.

Cotaţia terenurilor agricole din România este însă şi de 30 de ori mai mică decât în vestul Europei unde preţul unui hectar de teren se ridică şi la 50.000 de euro. Spre exemplu, în Danemarca un hectar de teren costă 28.000 de euro, în Olanda preţul urcă până la aproape 50.000 de euro. Pe de altă parte, în Cehia valoarea terenurilor se apropie de cea din România, potrivit datelor Eurostat.

Suprafaţa agricolă a României se ridică la circa 8,3 milioane de hectare, în scădere cu 5% faţă de acum opt ani, potrivit datelor din Recensământul General Agricol 2010.

Agricultura din România este una dintre cele mai fragmentate din Europa având în vedere că la nivel local există circa 2,7 milioane de ferme (atât persoane fizice şi juridice) care exploatează întreaga suprafaţa agricolă. Astfel, rezultă că suprafaţa medie deţinută de fiecare fermier român se ridică la circa 3 hectare de teren. În consecinţă, această frag­men­tare îi ţine pe loc pe cei care încearcă să cum­pere suprafeţe mai mari de teren.

"Terenuri agricole sunt de vânzare, însă suprafeţele parcelelor sunt mici. Am discutat recent pentru achiziţia a trei hectare. În acest an intenţionez să cumpăr 50 de hectare de teren", spune Daniel M., care deţine în arendă circa 500 de hectare în comuna Frăteşti, judeţul Giurgiu.

Suprafaţa de teren agricol exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus în ultimii patru ani cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 de hectare de teren.

Chiar şi aşa, o treime din tot terenul agricol continuă să fie concentrat în cadrul fermelor mai mici de cinci hectare. La celălălt căpăt al clasamentului, fermele care deţin peste 100 de hectare de teren controlează alte 4,1 milioane de hectare. În total fermele mici, cu mai puţin de cinci hectare, şi cele mai mari de 100 de hectare acoperă două treimi din întreg terenul agricol de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO