Eveniment

Viceprimarul Bucurestiului: Primaria are 200 de milioane de euro blocati in banci, dar nu stie sa-i cheltuiasca. Atunci de ce sa majoram impozitele?

14.01.2010, 23:08 35

Primaria Generala a Bucurestiului are blocate in banci 200 demilioane de euro, bani destinati proiectelor de modernizare, careinsa nu pot fi folositi tocmai pentru ca aceste proiecte sunt "inasteptare". In aceste conditii, nu a existat niciun temei caimpozitele si taxele locale sa fie majorare substantial, spuneviceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

Impozitele si taxele locale au crescut in Romania, in 2010, inmedie cu 20%. In Bucuresti, impozitul pe imobilele aflate inproprietate privata a crescut, in medie cu 15%, desi PrimariaGenerala avea posibilitatea sa efectueze o majorare mult maimare.

"In 2008, cand Adrian Videanu a predat mandatul, aveam inprogram sa cheltuim trei miliarde de euro, banii proprii si dinimprumuturi - sa terminam bulevardele, sa inchidem inelul decentura si inelul median al Bucurestiului, sa instituim culoarulunic pentru transportul in comun sau sa con-

struim 100.000 de locuri de parcare. Din pacate, niciunul dintreaceste proiecte nu avanseaza sub actualul primar (Sorin Oprescu -n.r.). Daca bugetul meu propriu poate finanta aceste lucrari, iar200 de milioane de euro din imprumuturile contractate stau in bancipentru ca nu sunt proiecte, daca din bugetul actual pot sasubventionez pretul gigacaloriei, pentru ce sa majorez taxele siimpozitele?", afirma Raicu.

In centrul Bucurestiului, impozitul mediu pentru o locuinta estein jur de 35 de euro, fata de media din Paris, de exemplu, undeimpozitul mediu a fost anul trecut de 395 de euro. Raportat lavaloarea locuintelor - 60.000 de euro, in medie, in Bucuresti, si300.000 - 400.000 de euro, la Paris - rezulta un impozit de 0,5 lamie din valoarea locuintei la Bucuresti si 1 la mie din valoarealocuintei la Paris.

"Nu poti spune niciodata despre taxe ca sunt mici. Opinia meaeste ca, in acest moment, taxele si impozitele sunt OK", afirmaMircea Raicu.

El admite ca pretul mic al impozitelor pe proprietate iidetermina deseori pe cei care au mai multe locuinte sa le tinaneocupate, in loc sa le inchirieze sau sa le vanda. El adauga insaca, pe o piata imobiliara in deriva, nu este o solutie sa majorezitaxele pentru a-i determina pe cei care au mai multe locuinte sa-sivanda apartamentele la preturi mici si sa "dezghete" piata.

In Bucuresti, dupa majorarea impozitului pe locuinte (in mediecu 15,5%), pe o locuinta din Zona A, de 65 de metri patrati, seplateste un impozit de aproximativ 150 lei (35 de euro, aproximativ0,5 euro pe metrul patrat - valoarea impozabila a proprietatii estediferita de la o zona la alta).

Raicu mai afirma ca Bucurestiul este un oras cu un grad deindatorare mic, deci exista posibilitatea de a gasi sursefinanciare alternative pentru proiecte, in loc de majorareataxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO