Eveniment

Vlădescu: Antreprenorii şi cetăţenii sunt vinovaţi de prelungirea recesiunii pentru că o luaseră razna

Vlădescu: Antreprenorii şi cetăţenii sunt vinovaţi de prelungirea recesiunii pentru că o luaseră razna

Autor: Voican Razvan

29.12.2011, 00:00 3756

România are nevoie de o resetare colectivă pe noile date economice, după ce în ultimii trei ani, atât antreprenorii, cât şi oamenii obisnuiţi au tot aşteptat revenirea la câştigurile din 2008, spune Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor.

"Prelungirea recesiunii este şi vina antreprenorilor şi a cetăţenilor care o luaseră razna. Antreprenorii au rămas fixaţi pe graficele vechi cu creşteri de profit care nu se mai opreau şi au refuzat mult timp să-şi redimensioneze planurile. Lumea s-a pomenit însă că salariile nu mai cresc, iar banii câştigaţi în plus în 2008 se duc acum pe credite. Trebuie înţeles că vârful de consum se baza pe creşteri salariale şi pe credit, iar acum trebuie să aşteptăm să se resoarbă efectul consumului anticipativ pe credit."

Vlădescu spune că încă vede antreprenori care visează la perioada de până în 2008, iar acest mod de raportare trebuie abandonat pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte mai repede în economie. La nivel general, Vlădescu crede că România are asigurate pentru 2012 sursele necesare finanţării în nivelul de deficit stabilit.

"Fără banii de la FMI si UE Trezoreria poate acoperi la nevoie patru luni de cheltuieli fără a ieşi pe piaţă. Apoi există şi schemele de finanţare cu băncile care au funcţionat în anii trecuţi şi nu văd de ce nu ar mai fi folosite dacă ar fi necesar."

Analişti ai mai multor bănci, precum Erste şi UniCredit, estimează că România ar putea totuşi să tragă anul viitor bani din acordurile cu FMI şi UE. Oficialii Ministerului de Finanţe au subliniat marţi că nu iau în calcul această variantă şi că bugetul pe 2012 a fost construit făcând abstracţie de sumele aflate totuşi la dispoziţia României de la FMI şi Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO