Eveniment

Voinea: Renunţarea la acordul cu FMI ar duce la volatilitate crescută şi la creşterea poverii cu dobânzile

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget: Necontinuarea acordului ar avea consecinţe negative asupra volatilităţii şi ar mări riscurile de contagiune, ar apărea derapaje şi dobânzile la creditele pentru finanţarea deficitului ar creşte. Foto Octav Ganea

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget: Necontinuarea acordului ar avea consecinţe negative asupra volatilităţii şi ar mări riscurile de contagiune, ar apărea derapaje şi dobânzile la creditele pentru finanţarea deficitului ar creşte. Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

15.03.2013, 00:05 331

Ministrul bugetului Liviu Voinea a dat asigurări că acordul cu FMI va fi păstrat în viitor, explicând că lipsa acestuia ar însemna o povară în plus pentru bugetul ţării şi ar conduce la o volatilitate în creştere a cursului de schimb.

Prezent la lansarea Raportului anual al Societăţii Academice din România (SAR) ministrul a spus că lipsa acordului cu Fondul ar duce cheltuielile bugetului legate de dobânzile la credite, doar anul acesta, de la 1,57% din PIB la 1,97% din PIB. Declaraţiile lui Voinea au fost un răspuns la una dintre recomandările raportului SAR, care susţine că acordul cu FMI a fost un eşec (în condiţiile în care nu şi-a atins ţintele de disciplinare a cheltuielilor), iar, de aici înainte, „motorul“ modernizării economiei trebuie să devină ţinta de aderare la euro. „Necontinuarea acordului ar avea consecinţe negative asupra volatilităţii şi ar mări riscurile de contagiune, ar apărea derapaje şi dobânzile la creditele pentru finanţarea deficitului ar creşte“, a arătat Voinea. Ce vrea să spună asta? Ne vom permite un deficit mai mic, nu mai mare, a spus ministrul.

Fostul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţianu (PDL), prezent la lansarea raportului SAR, a susţinut şi el că acordul cu FMI şi-a atins ţintele: a echilibrat România şi a condus la scăderea dobânzilor la care se împrumută statul pentru a-şi acoperi deficitul.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde de euro, fonduri care sunt fi accesate doar în caz de necesitate.

În luna ianuarie o misiune comună a experţilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate până în luna mai pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an. FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urma să fie finalizat în luna martie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO