Eveniment

ZF Live Special. ZF 25 de ani. Ion Nestor, cofondator, NNDKP: Intrarea României în Uniunea Europeană a constituit o piatră de hotar determinantă pentru evoluţia ulterioară a economiei şi a societăţii

ZF Live Special. ZF 25 de ani. Ion Nestor, cofondator,...

Autor: Alexandra Matei

17.11.2023, 11:22 147

Ion Nestor, cofondator al firmei de avocatură NNDKP, care a fost implicată în unele dintre cele mai mari privatizări care au avut loc în România, spune că intrarea României în Uniunea Europeană a constituit o piatră de hotar determinantă pentru evoluţia ulterioară a economiei şi a societăţii.

„Oricât de blamată este în momentul de faţă Uniunea Europeană şi oricât de blamate sunt anumite consecinţe ale apartenenţei noastre la UE, totuşi, intrarea României în Uniunea Europeană a constituit o piatră de hotar determinantă pentru evoluţia ulterioară a economiei şi a societăţii. Sigur că ar trebui acum să intervină nişte corecţii din mers şi, din acest punct de vedere, sunt în tabăra celor care cred că UE ar putea să funcţioneze mai bine şi că există mai multe derapaje care însă cred că pot fi controlate”, a spus cofondatorul NNDKP la ediţia specială a emisiunii ZF Live – ZF 25 de ani, din 17 noiembrie 2023, care a avut loc la BNR.

NNDKP a fost martoră a aşa numitelor privatizări pilot, când toată lumea era la început. Prima mare privatizare a fost Romtelecom, afirmă Ion Nestor, iar cel mai deosebit moment profesional pentru avocaţii NNDKP a fost privatizarea BCR.

Aceasta, adaugă el, a fost privatizarea care le-a adus cele mai mari satisfacţii profesionale din pricina complexităţii ei şi a difcultăţilor de natură politică şi economică de la vremea respectivă.

Privatizările care au avut loc de-a lungul ultimelor decenii au fost necesare, subliniază Ion Nestor. Ele trebuie analizate însă din multiple puncte de vedere, iar cel mai important, în opinia sa, este ca aceste privatizări să fie puse întotdeauna în contextul lor.

„Dacă analizezi o privatizare după zece ani şi te raportezi la contextul momentului în care faci analiza, vei obţine nişte concluzii denaturate. Fiecare privatizare are povestea ei, raţiunile ei şi sigur că fiecare putea fi făcută mai bine.”

Spre exemplu, mai spune cofondatorul NNDKP, dacă nu s-ar fi privatizat Romtelecom, România ar fi intrat în incapacitate de plată, ceea ce ar fi fost o catastrofă.

În ultimii 25 de ani, afirmă Ion Nestor, au fost cel puţin 15 ani decisivi pentru România. „Eu nu sunt convins că anul viitor e „mai decisiv” decât au fost alţii”, afirmă el.

În schimb, acesta este de părere că 2024 va fi un an foarte dificil pentru că se vor întâlni o serie întreagă de factori de stres pe partea economică şi socială, care pot produce, la un moment dat, un derapaj dacă nu se vor fructifica la maxim avantajele care vin odată cu programele europene de finanţare.

„În următorii zece ani, dacă contextul geopolitic nu se degradează şi mai mult, România ar trebui să facă paşi hotărâtori în dezvoltarea ei. S-au acumulat forţe atât de partea binelui, cât şi de partea răului – depinde care dintre ele vor prevala şi depinde, în mare măsură, de noi. Însă, potenţial există”, a conchis Ion Nestor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO