Evenimente

International Financial Corporation (parte a Băncii Mondiale) investeşte 150 de milioane euro în Lion’s Head pentru dezvoltare durabilă. Fondurile vor sprijini extinderea activităţilor companiei în România şi în Bulgaria

Publi-interviu

International Financial Corporation (parte a Băncii...
07.03.2024, 08:00 483

Tranzacţia a fost prezentată de IFC şi AG Capital în cursul săptămânii anterioare. AG Capital este un acţionar nou în cadrul Lion’s Head – un grup imobiliar lider de piaţă fondat de Christo Iliev în Bulgaria, în urmă cu mai bine de 30 de ani. Astăzi, Grupul dezvoltă şi gestionează proiecte în Bulgaria, România şi Polonia, iar portofoliul său include companii de dezvoltare de succes precum Park Lane pentru proprietăţi de tip business, BLD şi Ultima Homes pentru locuinţe. Sprijinul IFC este pentru proiectele Lion’s Head Investment – un joint venture între AG Capital şi Old Mutual Property (parte a grupului financiar sud-african, lider de piaţă Old Mutual). Lion’s Head deţine şi administrează, în prezent, cinci clădiri de birouri situate în locaţii privilegiate: complexul Oregon Park A, B & C din Bucureşti şi două clădiri în Sofia – Poligrafia Office Center şi Megapark. Până la sfârşitul anului 2023, gradul de închiriere din clădirile de birouri depăşeşte 95%. Printre chiriaşi se numără companiile internaţionale Oracle, Deloitte, EY, Thermo Fisher, Bosch, Groupama. Toate clădirile au certificate verzi (BREEAM şi LEED) şi indicatori înalţi de sustenabilitate.

Lion’s Head lucrează la crearea unei noi platforme pentru activele logistice în România şi Bulgaria, care va fi susţinută în continuare de investiţia IFC. Tranzacţia include un angajament ca noile active ale companiei să deţină certificare EDGE – certificatul IFC pentru construcţii ecologice şi durabile.

„Dezvoltarea infrastructurii logistice şi de transport pentru a sprijini producţia şi lanţurile de aprovizionare regionale şi globale sunt obiective importante pentru Bulgaria şi România în contextul actual”, a declarat Ari Naim, Managerul IFC pentru Europa Centrală şi de Sud. „Este esenţial ca orice infrastructură nouă din regiune să fie construită la cele mai înalte standarde de eficienţă energetică. Suntem bucuroşi să putem sprijini financiar Lion’s Head în realizarea obiectivelor sale”.

„În Lion’s Head, sunt peste 5 ani de când avem un parteneriat de succes împreună cu Old Mutual. Alăturarea IFC ca nou partener, este o recunoaştere importantă - atât a modelului nostru de business, cât şi a calităţilor echipelor noastre din fiecare ţară. Investiţia ne va permite să ne îndeplinim strategia prin sprijinirea extinderii operaţiunilor noastre în regiune”, a comentat Christo Iliev, fondatorul AG Capital.

„Atragerea unui partener de renume, cum este IFC, este la nivel de companie un motiv important de mândrie şi de reuşită. În plus însă, pentru noi, la nivel local operaţional, această finanţare este sinonimă cu turarea maximă a motoarelor şi concretizarea rapidă a planurilor de dezvoltare din sectorul logistic, precum şi a unei promisiuni ferme – suntem aici să ne extindem”, declară Alina Necula, Country Manager România Lion's Head.

De-a lungul istoriei sale de 30 de ani, AG Capital a acumulat experienţă în crearea şi menţinerea parteneriatelor pe termen lung cu investitori instituţionali internaţionali, precum şi cu fonduri mari de investiţii, precum Apollo Global Management, Mitiska REIM. Partenerul principal al AG Capital în Lion’s Head – Old Mutual – este o companie publică care este tranzacţionată la Bursa de Valori din Johannesburg de 179 de ani. Este una dintre cele mai vechi corporaţii din Africa de Sud, cu prezenţă în 14 ţări, o capitalizare de piaţă de 3 miliarde de euro şi active gestionate în valoare totală de 65 de miliarde de euro.

Investiţia de 150 de milioane de euro cu care IFC sprijină proiectele AG Capital este un semn pozitiv nu numai pentru Grup, ci şi pentru regiune. IFC face parte din Grupul Băncii Mondiale şi operează în peste 100 de ţări, investind o sumă-record de 43,7 miliarde de dolari în 2023 pentru a sprijini activităţile companiilor private şi ale instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare rapidă. În mod tradiţional, instituţia selectează proiecte şi parteneri cu care are deja relaţii existente.

 

Carte de vizită Dobrin Staykov:

Dobrin Staykov este director al pieţelor de capital la AG Capital şi CFO al Lion’s Head. A absolvit Universitatea Americană din Bulgaria şi are un MBA la INSEAD. Şi-a început cariera la PwC. A petrecut peste 15 ani în Londra, unde a lucrat pentru Deutsche Bank şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Din 2016, conduce biroul din Londra al AG Capital şi este responsabil pentru proiectele strategice ale grupului.

 

Carte de vizită Alina Necula:

În calitate de Country Manager pentru România în cadrul Lion’s Head Investments, Alina Necula se concentrează pe managementul proprietăţii Oregon Park, principalul proiect de birouri din Bucureşti, precum şi pe viitoarele investiţii şi dezvoltări locale ale companiei. Cu o experienţă de peste 17 ani în industria imobiliară, înainte să se alăture Lion’s Head, Alina a făcut parte din echipele comerciale şi de management al activelor ale Globalworth şi Immofinanz.

 

Interviu – D. Staykov & A. Necula

 

Domnule Staykov, cum aţi reuşit să atrageţi investiţia International Financial Corporation şi care sunt planurile dumneavoastră pe termen scurt şi lung cu acest partener?

 

Dobrin Staykov: Cu IFC (parte a Grupului Băncii Mondiale) am început lucrul la acest proiect la sfârşitul anului 2022. Cea mai importantă a fost decizia noastră de a include două instrumente financiare, precum şi participarea partenerilor IFC – mari investitori instituţionali din China şi Hong Kong. Astfel, am mărit investiţia la o sumă totală de 150 de milioane de euro. Afacerea este sursă de recunoaştere şi de apreciere pentru echipa AG Capital şi Lion’s Head, precum şi pentru calitatea portofoliului nostru de birouri din Sofia şi Bucureşti. De fapt, acesta este al doilea parteneriat al AG Capital cu IFC. În urmă cu 6 ani, am implementat un proiect comun cu ei şi una dintre cele mai mari companii de private equity din lume – Apollo Global Management, prin achiziţionarea de portofolii de credite problematice şi imobiliare. Acest prim succes comun a fost decisiv în negocierile noastre de acum. Investiţia IFC este o extensie logică a relaţiei noastre foarte bune cu ei. Ne aşteptăm să continuăm să lucrăm împreună pe termen lung, atât în Bulgaria şi România, cât şi pe cea de-a treia piaţă a noastră – Polonia.

 

Sunteţi un bancher cu peste 20 de ani de experienţă, care sunt aşteptările dumneavoastră personale, în calitate de expert, pentru ratele dobânzilor şi pieţele din Europa?

 

Dobrin Staykov: Aceasta este o întrebare al cărei răspuns se schimbă săptămânal, în principal, ca urmare a faptului că inflaţia nu pare să fie pe deplin controlată de Banca Centrală Europeană şi de celelalte mari bănci centrale din Europa prin politica monetară. Există un consens conform căruia ratele dobânzilor au atins un nivel maxim, cu excepţia cazului în care nu vor exista surprize majore în acest an, născute din conflictele geopolitice din Europa şi din întreaga lume. Efectul ratelor dobânzilor asupra bunurilor imobiliare este uriaş. Există pieţe, în special în Europa de Vest, unde costul împrumutului a fost şi continuă să fie peste randamentul activelor. Fenomenul a condus la ajustări, în unele cazuri mari, ale preţului activelor pentru a ajunge la un randament mai atractiv la aceste rate ale dobânzii. Aspectul pozitiv este că scăderea aşteptată a ratelor dobânzilor va duce la randamente mai atractive şi va restabili interesul investitorilor. Este de remarcat faptul că Bulgaria şi România au menţinut randamente bune cu o marjă pozitivă bună peste costul datoriei, în timp ce pe o piaţă precum Polonia, de exemplu, au existat corecţii mai serioase ale randamentelor şi ale preţurilor activelor.

 

Care credeţi că sunt aşteptările Băncii Mondiale pentru regiune?

 

Dobrin Staykov: În general, Banca Mondială este foarte pozitivă faţă de regiunea noastră şi, în special, faţă de Bulgaria şi România. Conflictul ruso-ucrainean impune sprijin mai mult şi mai puternic din partea Băncii Mondiale şi, în special, a IFC pentru companii şi proiecte din aceste ţări, ceea ce este, desigur, o oportunitate pentru afacerile şi industriile de calitate şi importante din punct de vedere structural. Banca Mondială este foarte concentrată pe dezvoltarea durabilă, reducerea efectelor încălzirii globale şi a emisiilor nocive. Sprijină, în primul rând, întreprinderile care lucrează în această direcţie. În cazul nostru, am investit şi continuăm să investim în realizarea clădirilor noastre eficiente din punct de vedere energetic şi cu o bună interacţiune cu mediul şi comunitatea. Proiectele noastre logistice sunt setate să fie certificate EDGE, certificatul de sustenabilitate al IFC.

 

Doamna Necula, rentabilitatea în România şi Bulgaria – sunt aceste destinaţii cu adevărat atractive şi care sunt avantajele lor competitive actuale?

 

Alina Necula: Imobiliarele din Bulgaria şi România şi-au păstrat un randament relativ ridicat. Acest lucru reflectă, desigur, o lichiditate şi un număr mai scăzut de tranzacţii. Dar, în acelaşi timp, le face atractive pentru investitori pe termen lung. În prezent, proprietăţile comerciale de calitate din aceste două pieţe au randament de aproximativ 7 până la 8 %, iar ratele dobânzilor sunt mult sub aceste niveluri, ceea ce înseamnă un randament net pozitiv bun din perspectiva unui investitor. Desigur, discuţia este întotdeauna mult mai detaliată - despre ce tip de active este vorba, unde sunt situate, cum sunt gestionate, cât de mult se investeşte în ele, care este structura de finanţare – aceşti factori fac o diferenţă importantă între activele bune şi slabe, mai ales în acest moment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO