Finanţe personale

Francul şi dolarul au urcat vineri cu 1% în raport cu euro. Leul s-a apreciat mai puţin

Francul şi dolarul au urcat vineri cu 1% în raport cu...

Autor: Marius Oncu

23.01.2015, 17:45 358

În jurul orei 16:30, euro se tranzacţiona în piaţa interbancară locală la 4,4830 lei/euro, faţă de 4,4976 lei în tranzacţiile derulate pe finalul şedinţei de joi.

Leul a deschis vineri sub pragul de 4,49 lei/euro, dar a pierdut teren rapid, astfel că BNR a anunţat un curs de 4,4935 lei/euro. Cursul a scăzut cu aproximativ 1 ban în partea a doua a zilei şi a revenit astfel sub nivelul de 4,49 lei/euro.

Tot în jurul orei 16:30, francul elveţian înregistra o apreciere de 1% în raport cu euro pe pieţele externe, la 1,0197 euro, evoluţie similară cu cea a dolarului, cotat la 0,8891 euro.

La aceste cotaţii rezultă un curs de 4,5713 lei/franc şi de 3,9858 lei/dolar, valori uşor sub cele calculate de BNR la mijlocul şedinţei de vineri, de 4,5817 lei/franc şi 3,998 lei.

"Volumele au fost mari, cu mai mulţi vânzători de euro în piaţă. Ne plasăm şi noi pe acelaşi trend de întărire faţă de euro, determinat de măsurile anunţate de BCE, dar cu un ritm de apreciere mai slab decât regiunea. Dolarul a avut o evoluţie mai interesantă şi s-a apreciat mai puternic faţă de moneda europeană", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Dolarul s-a tranzacţionat vineri într-un interval de 0,8795 - 0,8996 euro/dolar.

În piaţa interbancară locală, tranzacţiile au fost perfectate între un minim de 4,48090 lei/euro, înregistrat pe final de şedinţă, şi un curs maxim de 4,4945 lei/euro.

BCE a anunţat joi că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

Anunţul BCE a determinat joi şi vineri deprecierea euro pe pieţele internaţionale în raport cu cele mai multe monede importante.

În regiune, forintul şi zlotul s-au apreciat cu 0,7% în raport cu euro, în timp ce leul s-a întărit cu 0,2%.

"Continuarea mişcărilor pozitive din pieţele europene sugerează că actorii din pieţe au fost surpinşi de anunţul de joi, iar acest lucru ne face să credem că recentele câştiguri ale leului ar putea fi urmate de altele. (...) Investitorii aşteaptă rezultatele alegerilor anticipate din Grecia din acest sfârşit de săptămână, în condiţiile în care Syriza a părut să se distanţeze în sondaje în ultimele zile", a afirmat într-o notă către investitori şi analişti economistul şef al ING Bank România, Vlad Muscalu.

În Grecia vor avea loc duminică alegeri parlamentare anticipate, iar partidul stângii radicale, Syriza, ocupă prima poziţie în sondaje. Syriza s-a exprimat în repetate rânduri împotriva măsurilor de austeritate impuse de zona euro şi FMI Greciei pentru un pachet substanţial de împrumuturi, iar pieţele financiare sunt precaute, considerând că există chiar riscul ca ţara să iasă din zona euro.

Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe, în timp ce dolarul crescut puternic şi a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scăzut la 4,4935 lei.

Referinţa pentru franc a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi. Cursul pentru anunţat de BNR se află astfel pentru a doua şedinţă consecutiv peste nivelul euro.

Banca centrală a anunţat un curs în urcare puternică pentru dolar, cu 12,59 bani (3,25%), la 3,998 lei, după ce euro s-a depreciat joi şi vineri faţă de moneda americană pe pieţele externe, în urma anunţului Băncii Centrale Europene că va lansa un program masiv de achiziţii de obligaţiuni. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record joi şi vineri săptămâna trecută, dar şi luni, miercuri, joi şi vineri în această săptămână, ca urmare a eliminării a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând de săptămâna trecută, după ce banca centrală a Elveţiei a decis joi să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul se află în creştere cu 22,5% faţă de leu.

Cotaţia pentru euro a scăzut cu 0,7 bani, la 4,4935 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au stagnat la 0,09% - 0,48%, pe an, faţă de 05% - 0,42% pe an în ziua anterioară.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut la 0,24% - 0,73% pe an, de la 0,2% - 0,68% pe an joi.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a stagnat la 1,57% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO