Fiscalitate

Autoritatea Vamală Română a simplificat procedura de obţinere a numărului EORI

Autoritatea Vamală Română a simplificat procedura de...

Autor: Alexandru Nanu

24.08.2023, 09:01 839

Procedura de obţinere a numărului EORI a fost simplificată începând de la jumătatea acestei săptămâni, după intrarea în vigoare a unui ordin nou semnat de Autoritatea Vamală Română (AVR).

Mai exact, este vorba despre Ordinul AVR nr. 1.760 din 8 august 2023 pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi a altor persoane, publicat în  Monitorul Oficial nr. 763 din 23august 2023.

Prezentul Ordin înlocuieşte, începând de miercuri, Ordinul AVR nr. 1.886 din 24 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi altor persoane, publicat în  Monitorul Oficial nr. 500 din 5 iulie 2016.

Ordinul AVR nr. 1.760 aprobă Normele tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi a altor persoane, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

„Necesitatea elaborării acestui proiect de ordin pentru aprobarea normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi a altor persoane intervine în contextul în care se urmăreşte dematerializarea fluxurilor de activitate curentă şi tranziţia spre un mediu de lucru predominant digital care să includă corespondenţa electronică şi accesul de la distanţă la bazele de date”, transmiteau reprezentanţii AVR la momentul iniţierii modificărilor.

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene. 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare şi identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referinţă comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorităţi. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO