Fondul Proprietatea

Analiştii cred că preţul "corect" la FP îl vom afla abia în următoarele zile

Analiştii cred că preţul "corect" la FP îl vom afla abia în următoarele zile

Autor: Stefan Musgociu

25.01.2011, 23:50 58

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,17%, pe un rulaj asigurat înproporţie de 88% de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea(FP), care în prima zi de tranzacţionare la BVB au dus lichiditateapieţei la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.

Investitorii au realizat în total tranzacţii cu titlurireprezentând 2,42% din toate acţiunile Fondului, iar operaţiunileau totalizat 213,6 milioane lei (50,1 milioane euro). Astfel,titlurile FP au susţinut 88% din lichiditatea pieţei de 243,3milioane lei (57 milioane euro).

Un rulaj mai mare decât cel de marţi a fost înregistrat lajumătatea lunii februarie 2010, când operaţiunile au cumulat 283,9milioane lei (68,9 mil. euro). La 15 februarie 2010, s-au realizattranzacţii speciale cu 15,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare(RRC), de 248,4 milioane lei (60,3 milioane euro).

La finalul şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,6495 lei.Tranzacţiile de marţi au fost realizate la preţuri care au variatîntre 0,602 lei/titlu şi 0,675 lei/titlu. Cotaţia cea mai redusă afost înregistrată la deschiderea şedinţei, iar punctul maxim a fostatins cu puţin înainte de ora 12:00.

Ultimele operaţiuni cu acţiuni FP pe "piaţa gri" au fostrealizate în luna decembrie a anului trecut la preţuri care auvariat între 0,48 şi 0,52 lei/titlu.

Analistul Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că preţul acţiunilorFondului Proprietatea se va stabiliza la un nivel "corect" numaidupă câteva şedinţe.

"Piaţa are nevoie de mai multe zile, o săptămână sau două,pentru a releva preţul corect al acţiunii FP. Deşi am avut astăziun volum foarte bun de tranzacţionare, mai sunt şispeculatori/investitori şi fonduri de investiţii care au statdeoparte aşteptând o aşezare a preţului pentru a intra sau ieşi dinpiaţă", a declarat Dărăbuţ.

El a adăugat că după ce preţul acţiunilor FP se va stabiliza laun anumit nivel, aceste titluri vor urma linia generală a bursei.

Acţiunile Fondului au fost în centrul atenţiei investitorilorîncă dinainte de deschiderea şedinţei, astfel că piaţa a scăzutuşor în primele minute. Punctul minim al indicelui general BET-C afost atins în jurul orei 10:15, când piaţa era în scădere cu0,54%.

De la acest moment, cele mai multe acţiuni au revenit la cotaţiiîn imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni.

La închiderea şedinţei, primele zece titluri în funcţie delichiditate, incluse în calculul indicelui BET, aveau preţuri încreştere în medie cu numai 0,12%, iar acţiunile companiilor dinsectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,38% sub nivelul deluni.

Unii investitori au vizat şi acţiunile celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF), astfel că preţurile acestor titluri aucrescut în medie cu 1,41%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu0,6%.

În topul rulajelor, acţiunile Fondului Proprietatea au fosturmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5), cutransferuri de câte 6,5 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris era înstagnare, piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,3%, iar bursa de laLondra era în scădere cu 0,38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO