Fonduri UE

300 mil. € din fondurile pentru HR destinate statului merg la privat

Autor: Adelina Mihai

30.11.2010, 23:41 28

Autoritatea de management care gestionează fondurile europene de4,2 miliarde de euro pentru resurse umane a reuşit să transfere 300de milioane de euro, care erau disponibili pentru proiecte aleAgenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) cătrelinii de finanţare destinate dezvoltării antreprenoriatului,combaterii şomajului sau firmelor care vor să creeze noi locuri demuncă.

"Aveam această propunere de mai demult, iar în urma votului datde comitetul de monitorizare am obţinut realocarea. Iniţial eravorba de o sumă mai mare, de 500 de milioane de euro, dar am rămasla cele 300 de milioane de euro pentru că am considerat că aşa estecel mai bine. Propunerea va fi trimisă la Comisia Europeană şi nucredem că vor fi probleme în aprobarea acestei realocări. Neaşteptăm să primim rezultatele analizei CE în luna martie a anuluiviitor", a spus Cristina Zevedei, şefa AMPOSDRU, autoritatea demanagement care gestionează fondurile pentru resurse umane.Comitetul de monitorizare al AMPOSDRU este o instituţie care arerolul de a lua decizii asupra programului de finanţare, fiindformat din reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor şi aisindicatelor, dar şi ai beneficiarilor. În luna iunie, acestcomitet nu a vrut să supună la vot propunerea de realocare abanilor făcută de autoritatea de management.

Până în prezent, în conturile beneficiarilor care au câştigatproiecte din fondurile europene pentru HR au ajuns la aproximativ436 de milioane de euro din prefinanţări şi rambursări, încondiţiile în care numai în primele zece luni ale anului s-ausemnat peste 1.600 de contracte cu o valoare totală de peste 2,4mld. euro.

"Problemele pe care le au beneficiarii sunt în principiuaceleaşi şi sunt legate în special de lipsa de lichidităţi. Amreuşit să asigurăm startul proiectului prin măsura de acordare aprefinanţării într-o singură tranşă, însă ulterior se creeazăblocaje. Pasul următor este acela de a obţine un sprijin din parteabăncilor. Vom organiza în lunile următoare o serie de întâlniri cureprezentanţii băncilor prin care să găsim sprijin potenţialilor şiactualilor beneficiari pentru implementarea cu succes aproiectelor", a mai spus Zevedei.

Ea a mai precizat că numărul beneficiarilor care au creditebancare pentru implementarea proiectelor este redus, existând doarcâteva cazuri izolate care folosesc aceste surse de finanţare. "Nue normal să iei un credit de la bancă unde ai dobânzi şi altecosturi suplimentare ca să derulezi proiecte europene. De aceeasper că statul se va implica prin intermediul băncilor care suntfinanţate de la bugetul de stat să ofere un sprijin realbeneficiarilor, la fel cum se întâmplă şi în alte ţări", a adăugatZevedei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO