Iaşi te inspiră

Iaşi te inspiră!, un nou proiect ZF/BT. Andreea Ghiban, cofondatoarea CUIB: „A crescut gradul de conştientizare cu privire la mediu în rândul oamenilor din Iaşi“

10.04.2024, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ CUIB este un bistro cu mâncare ovo-lacto-vegetariană, din meniul căruia fac parte băuturi artizanale şi româneşti ♦ În cadrul său există şi un mic magazin cu produse sustenabile, dar şi un atelier unde deşeurile textile primesc o nouă viaţă.

Centrul Urban de Iniţiative Bune – CUIB, un bistro din Iaşi care promovează principii de sustenabilitate, ecologie şi consum responsabil, a pus umărul la coagularea comunităţii din oraş timp de mai bine de zece ani. Deschis în 2013, CUIB a pornit ca o iniţiativă a asociaţiei Mai Bine, ce îşi propune să ofere educaţie privind dezvoltarea durabilă.

„Asociaţia a demarat câteva proiecte în Iaşi încă de acum 16 ani, când a fost fondată. Ideea de a deschide un spaţiu aparte a venit în urma experienţelor pe care le aveam. Noi derulam deja diverse evenimente, dar în locuri diferite din Iaşi“, a spus Andreea Ghiban, una dintre fondatoarele CUIB, la emisiunea online ZF Iaşi te inspiră! realizată cu susţinerea Băncii Transilvania.

Asociaţia a aplicat la o competiţie naţională pe economie socială, a scris un proiect care a fost ulterior selectat, a lucrat mai bine de un an la proiect şi, în final, a câştigat un premiu financiar, la care a adăugat şi propria contribuţie.

„Am deschis spaţiul în 2013, propunându-ne să oferim alternative practice de consum sustenabil. Avem câteva principii de bază cu care am pornit şi pe care le avem şi în prezent – hrana vegetariană, apa oferită gratis, ingredientele locale şi de sezon, încurajarea mersului cu bicicleta, evitarea ambalajelor de unică folosinţă. Acum suntem în proces de certificare zero waste.“

CUIB este un bistro cu mâncare ovo-lacto-vegetariană, din meniul căruia fac parte băuturi artizanale şi româneşti. În cadrul său există şi un mic magazin cu produse sustenabile, dar şi un atelier unde deşeurile textile primesc o nouă viaţă.

„Suntem o iniţiativă care îşi propune să şi educe comunitatea cu privire la schimbările climatice. La început, o provocare a fost găsirea unui spaţiu potrivit. O problemă este şi faptul că nu am reuşit să găsim sprijin din partea autorităţilor locale. Simţim însă că suntem foarte apreciaţi de comunitate“, a mai spus Andreea Ghiban.

Pentru că nu are ambalaje de unică folosinţă, CUIB nu poate face livrări în mod convenţional, aşa că apelează la borcane primite din comunitate, pe care le curăţă, şi hârtie de copt, care poate fi ulterior folosită. „A crescut gradul de conştientizare cu privire la mediu în rândul oamenilor din Iaşi, dar uneori sunt prea puţin dispuşi să renunţe la confort pentru a fi mai responsabili. Simt o lipsă de spaţii alternative în Iaşi, locuri care să fie încurajate de oameni. Sunt multe malluri şi centre comerciale, dar lipsesc iniţiativele puţin diferite. Simt o lipsă a manifestării creativităţii şi a locurilor mai aparte.“

La CUIB ajung atât localnici, cât şi turişti străini, iar din echipa localului fac parte în jur de zece angajaţi, cu oscilaţii în funcţie de sezon.

„Au fost parteneri care ne-au cerut consultanţă şi ne-au propus să deschidem şi în alte oraşe. Ar fi un semn de sănătate şi evoluţie pentru firma noastră, dar nouă ne-ar fi greu să ne implicăm direct în deschiderea unor alte spaţii.“

Andreea Ghiban mai deţine în Iaşi şi spaţiul Acaju, tot un proiect HoReCa în care se pune accent pe dezvoltarea comunităţii creative din Iaşi prin diverse evenimente culturale, artistice, dar şi prin susţinerea şi deschiderea către multiculturalitate şi incluziunea tuturor categoriilor de persoane.

„Avem şi aici meniu ovo-lacto-vegetarian, reutilizăm, reciclăm şi folosim ambalaje sau materiale prietenoase cu mediul, oferim apă gratuit din partea casei şi promovăm un stil de viaţă conştient şi atent cu mediul.“

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania