Info

Motivaţia KÉSZ Group de a intra pe piaţa dezvoltărilor rezidenţiale din România, după 23 ani în care şi-a consolidat poziţia de constructor cu expertiză în regiunea Europei centrale şi de Est

Interviu realizat cu Zsolt Tatar, Development Director KÉSZ România

Zsolt Tatar, Development Director KÉSZ România

Zsolt Tatar, Development Director KÉSZ România

Autor: Publicitate

25.03.2024, 07:00 454

Nu construim doar metri pătraţi, ci pregătim un cadru pentru povestea de viaţă a peste 200 de familii.

Încă din 2001, KÉSZ Group este prezent în România prin KÉSZ Construcţii România, companie care a fost implicată până în prezent în peste 214 de proiecte, care acoperă ariile principale din real estate: rezidenţial, industrial, comercial şi office.

Anul 2021 a marcat tranzacţia unui teren pe malul Lacului Griviţa, cu o deschidere de 60 metri la apă, ce conferă un cadru propice unei dezvoltări rezidenţiale într-un cadru natural, cu apusuri de excepţie.

Recent, reprezentanţii companiei au anunţat un parteneriat pentru a începe vânzarea apartamentelor din proiectul rezidenţial, pe care intenţionează să îl dezvolte la adresa Strada Coralilor 81 – 87, pentru care au depus deja documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.

Care este motivaţia principală pentru a începe dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale proprii?

Compania noastră are expertiză în construcţii şi avem ambiţia de a face mereu lucrurile mai bine. Folosirea evoluţiei tehnologice în materie de construcţii, pentru a aduce inovaţie de la an la an, ne determină să fim printre cei care setează cel mai înalt standard de calitate. KÉSZ Group este astăzi o companie de referinţă pe piaţa construcţiilor pentru că respectă întru totul sloganul brandului We build on knowledge.

În calitate de dezvoltator imobiliar, paleta de activităţi se extinde şi noi vrem să punem bazele unui ansamblu rezidenţial care va deveni Acasă în adevăratul sens al cuvântului pentru viitorii rezidenţi. Avem avantajul unei locaţii care se pliază foarte bine pe ceea ce ne dorim, pentru că nu este suficient să oferi rezidenţilor doar un acoperiş, este necesar să le creezi confort, dar mai ales, cadrul propice pentru a putea dezvolta un stil de viaţă acasă, atât în cadrul ansamblului, cât şi în imediata proximitate a acestuia.

Considerăm că în materie de dezvoltări rezidenţiale, nu luxul trebuie să fie obiectivul, cât calitatea, durabilitatea şi conceptul dezvoltării. Marea masă sunt oameni care au nevoie de locuinţe spaţioase, dar mai mult de atât, au nevoie să se simtă în siguranţă, într-o clădire bine construită, într-o comunitate restrânsă, cu acces controlat.

Nu construim doar metri pătraţi, ci pregătim un cadru pentru povestea de viaţă a peste 200 de familii. Credem că „Arhitectura este o artă, care întâmpină cele mai importante nevoi ale vieţii sociale.” – spunea Étienne-Louis Boullée, arhitect fracez.

Arhitectura nu este doar un mod de a ridica clădiri, nu este doar o artă estetică, ci o activitate direct legată de satisfacerea nevoilor importante ale societăţii.  Clădirile trebuie să îndeplinească atât un rol funcţional, cât şi unul social. În plus, arhitectura oferă oportunităţi pentru interacţiunea dintre oameni şi pentru viaţa comunitară.

Drept urmare, am gândit un concept de lifestyle pentru proiectul rezidenţial Corallis, cu facilităţi incluse şi mai ales, alocarea unor spaţii în natură, pentru activităţi sportive, care îmbie la petrecerea timpului liber pe malul lacului, într-un mediu cu aer curat.

 

Este un moment bun pentru investiţii de acest tip? 

Observăm că piaţa imobiliară este stabilă şi în ciuda tuturor previziunilor, există o cerere ridicată şi un volum în creştere de tranzacţii imobiliare. Locuinţa se încadrează la nevoile de bază, respectiv de adăpost şi siguranţă şi indiferent de fluctuaţiile condiţiilor de creditare, oamenii continuă să cumpere proprietăţi, mai ales cu funcţiune de rezidenţă.  

Tendinţa de aliniere la standardele occidentale, ce presupune un nivel superior în materie de procese şi calitate a materialelor de construcţie, vine cu costuri mai ridicate. Creşterea preţurilor trebuie însă coroborată cu puterea de achiziţie a cumpărătorilor şi condiţiile de finanţare şi considerăm că acum este un moment bun de dezvoltare, pentru toate părţile implicate.

Pentru KÉSZ România este momentul potrivit să demarăm acest proiect, pentru care ne-am pregătit intens mai bine de 2 ani şi jumătate. Am depus documentaţia pentru autorizaţia de construire şi avem o atitudine pozitivă, în ciuda situaţiei din capitală cu privire la obstacolele dezvoltării de noi proiecte.

Corallis Apartments este proiectat pentru a obţine Certificarea BREEAM Excellent şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a crea un mediu de viaţă în care grija faţă de mediu înconjurător să fie o prioritate atât în cursul procesului de construire, cât şi după finalizarea lucrărilor, prin stilul de viaţă al rezidenţilor şi impactul tehnologiilor folosite. Drept urmare, suntem încrezători că autorităţile apreciază astfel de iniţiative şi vom putea începe cât mai repede construcţia şi procesul de rezervare pentru apartamentele Corallis.

 

Cum analizaţi comportamentul cumpărătorilor la acest moment?

Datele Eurostat relevă faptul că România este lider în Uniunea Europeană, cu o creştere semnificativă de 30,7% a lucrărilor de construcţiiîn luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie din 2022, depăşind Polonia (18,9%) şi Belgia (10,7%).

Obiectivele dezvoltărilor sunt susţinute de câţiva factori, printre care simţul proprietăţii românilor de peste 95%, stocul mare de blocuri vechi şi modul de plată al investiţiilor imobiliare din ultimii ani, care arată că peste 50% dintre tranzacţiile de proprietăţi sunt realizate cu cash.

Atât timp cât există cerere, construcţiile reprezintă un domeniu cu interes crescut. Însă pentru un nivel mai ridicat de viaţă, trebuie ca dezvoltările să fie făcute de către companii cu experienţă, care nu urmăresc doar profituri imediate, ci un business pe termen lung. Iar pentru acest obiectiv, calitatea produsului şi recomandările sunt factori extrem de importanţi.

Cumpărătorii vor mai mult spaţiu şi confort, vor un stil de viaţă superior celui cu care au fost obişnuiţi. În special în Bucureşti, care este o capitală aglomerată, cumpărătorii sunt interesaţi de locuinţe care le pot asigura un grad de confort ridicat, cu facilităţi incluse, vedere frumoasă, dar şi accesibilitate rutieră, pentru a economisi timp în deplasările către puncte cheie de interes din oraş.

Cifrele de vânzări din primele luni ale anului 2024, respectiv numărul neaşteptat de mare de tranzacţii pe piaţa din Bucureşti, ne demonstrează că oamenii sunt conştienţi că preţurile vor continua să crească şi că nu le este favorabil să amâne achiziţia.

Ne dorim ca aceştia să se regăsească în conceptul Corallis Apartments, pentru că aduce o viziune specială, care va atrage o comunitate de rezidenţi interesaţi de un stil de viaţă pe malul lacului.

Majoritatea dictează trendurile şi setează astfel aşteptările cumpărătorilor. În ultimii ani, există un interes în creştere pentru clădiri sustenabile, care oferă un nivel ridicat de confort, folosind tehnologii inovatoare, care reduc consumul şi poluarea mediului înconjurător. Ne bucură faptul că inclusiv băncile oferă condiţii preferenţiale de creditare cumpărătorilor care optează pentru apartamente în ansambluri cu o politică Green, pentru că acest lucru încurajează construirea la un nivel de calitate ridicat. 

Ce aduce nou proiectul din zona Petrom City?

Noutatea constă în componenta de lifestyle. Peste 200 de familii îşi vor scrie povestea de viaţă la Corallis Apartments Aici vor trăi acele amintiri de referinţă, aici vor copilări reprezentanţii noii generaţii şi, cu gândul la acest aspect, am conceput tot ce înseamnă astăzi Lifestyle by the lake.

Politica ansamblului Corallist implică formarea, educarea şi responsabilizarea noilor generaţii, care sunt adulţii de mâine. Viitorul  stă în mâinile lor şi este de datoria noastră să le oferim modele pozitive, demne de urmat, în tot ceea ce priveşte mediul de locuire, grija pentru natură, pentru faună şi mai ales, responsabilitatea tuturor tehnologiilor care trebuie făcute să lucreze în favoarea noastră, dar nu în defavoarea mediului înconjurător. Orice alt comportament va funcţiona ca un bumerang şi tocmai din acest motiv, considerăm Corallis drept un statement pentru un stil de viaţă sănătos, cu perspectiva unui viitor mai bun.

 

Cum planificaţi să atrageţi viitorii rezidenţi?

KÉSZ România se asigură că întreg conceptul este deosebit, proiectat pentru a răspunde nevoilor de peste câţiva ani. Construcţia va fi realizată nu doar în conformitate cu normele impuse de eficienţă, respectiv nZEB, ci la standard BREEAM Excellent, care reprezintă o certificare de eficienţă energetică, ce aduce, pe lângă componenta sustenabilităţii, o serie de avantaje extrem de importante pentru cumpărători.

Locaţia în sine este de interes, la o distanţă de 5-6 minute de condus faţă de Piaţa Presei Libere şi Parcul Herăstrău, oferind acces rapid la polul de birouri din nordul capitalei şi la centre educaţionale de prestigiu. În plus, Corallis creează mediul perfect pentru ca rezidenţii să adopte obiceiuri sănătoase, să creeze legături şi să construiască comunităţi apropiate. Am pregătit o serie de facilităţi menite să favorizeze un stil de viaţă în cadrul ansamblului, pe care le vom anunţa odată cu anunţul autorizaţiei de construire.

Părinţii îşi doresc o locaţie unde dezvoltarea copilului se realizează armonios, într-un mediu natural, ceea ce contribuie la un stil de viaţă sănătos. Corallis le oferă un mediu în care rezidenţii se pot bucura de aer curat, iar copii pot descoperi, observa şi înţelege natura. Activităţile în aer liber şi asocierea timpului petrecut în natură cu cei dragi îi influenţează pe copii să iubească natura cu tot ce are de oferit, învătând să aibă un comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.

Oferta de lansare a proiectului rezidenţial este atractivă, ceea ce ne dă încredere că vom avea rezervări de îndată ce vom prezenta oficial preţurile apartamentelor Corallis. Avem toate plusurile unui proiect modern, inclusiv apartamente de tip rooftop, pentru ca rezidenţii să poată admira spectacolul naturii din confortul locuinţei lor.

 

Ce loc ocupă mediul de locuire pe lista preferinţelor cumpărătorilor?

Terenul pe care vrem să dezvoltăm Corallis Apartments este chiar pe malul lacului, cu o deschidere de 60 de metri la Lacul Griviţa. Este un diferenţiator important, mai ales pentru generaţiile millennials, care îşi amintesc de copilăria petrecută după blocurile gri şi acum, când pot decide contextul de viaţă pe care îl oferă copiilor lor, au posibilitatea să aleagă un mediu natural.

Nordul Bucureştiului este în vizorul familiilor care caută mixul potrivit pentru un nivel de viaţă mai bun. Pe lângă avantajele tuturor destinaţiilor din nordul capitalei şi accesibilitate bună către acestea, ansamblul nostru, localizat în Nord – Vest se diferenţiază prin cadrul natural – pe malul lacului, mai multă linişte şi mai mult aer curat. Oamenii alături de care formăm o comunitate, cu care interacţionăm des, reprezintă un factor important în decizia alegerii unei locuinţe pentru fiecare dintre noi. Comunitatea Corallis va fi formată din oameni care înţeleg nevoia de grijă faţă de mediu şi soluţiile tehnologice menite să folosească responsabil resursele energetice, cu o mai mare atenţie faţă de impactul asupra mediului înconjurător.

 

Ce tip de apartamente construiţi la Corallis?

Core targetul nostru sunt familiile, motiv pentru care nu am proiectat studio-uri în cadrul ansamblului. Corallis oferă un mediu în care vrei să petreci o mare parte din viaţă, nu doar o perioadă scurtă, în etape de tranziţie.

Ansamblul Corallis include 2, 3 şi 4 camere, inclusiv duplex-uri, apartamente cu grădină, dar şi apartamente cu terasă pe acoperiş. Orientarea terasată a etajelor superioare oferă o vedere neobturată spre apus, soarele oglindit pe apa lacului făcând fiecare amurg să fie un moment senzaţional.

Construim la cele mai înalte standarde de calitate, ceea ce înseamnă că apartamentele vor fi eficiente energetic, oferind extra confort de locuire prin izolare termică şi fonică superioare, soluţii de încălzire inteligente, dotări Smart Home, toate acestea urmând să genereze facturi mai mici de întreţinere.

Dacă achiziţia terenului a fost o oportunitate de care am profitat, întreg conceptul ansamblului rezidenţial este responsabilitatea noastră să arătăm care este etalonul KÉSZ România în materie de dezvoltări imobiliare. Nu profitul este factorul motivant principal, ci ambiţia de a dezvolta proiecte de la A la Z, sub semnătura şi viziunea KÉSZ România.

Care este cheia parteneriatului cu Fortim Trusted Advisors?

Noi ştim să construim, ne preocupă segmentul de tehnologie, inovaţie şi implicit componenta de facilităţi, menită să ofere acel Lifestyle by the lake, specific ansamblului rezidenţial Corallis.

Nu acoperim însă partea de sales & marketing, motiv pentru care am analizat piaţa şi am decis să vindem acest proiect cu ajutorul companiei Fortim Trusted Advisors. Ei ne-au fost alături de la început, de când am realizat tranzacţia terenului şi am avut o colaborare profesionistă. În tot acest timp, prin intermediul lor am analizat piaţa imobiliară, fezabilitatea şi rentabilitatea proiectului, trendurile, dar şi puterea de achiziţie şi comportamentul consumtorilor.

Compania Fortim Trusted Advisors are expertiză atât pe piaţa de capital, property management, cercetare şi evaluare, realizând tranzacţii importante pe toate segmentele pieţei imobiliare. Membrii echipei au experienţă notabilă în marketing şi vânzari şi suntem convinşi că o să avem rezultate comune lăudabile.

Împreună, am concretizat conceptul Corallis, menit să răspundă nevoilor publicului ţintă şi am stabilit strategia de vânzări pentru a ne asigura că vom reuşi să vindem mare parte din apartamente înainte de finalizarea construcţiei. În curând vom reveni cu veşti despre autorizaţia de construire şi oferta de lansare, prezentând şi facilităţile ansamblului rezidenţial Corallis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO