Info

(P) Studiu: cum au evoluat preţurile la apartamente în anul 2023

(P) Studiu: cum au evoluat preţurile la apartamente în...

Autor: Publicitate

07.03.2024, 16:10 104

Pe perioada anului 2023, piaţă de vânzări de apartamente din primele 5 pieţe de imobiliare din România a cunoscut o apreciere cuprinsă între 0,5% şi 5,6% faţa de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La această creştere a contribuit semnificativ lipsa unor mari proiecte din pieţele imobiliare evaluate, asta şi datorită greutăţilor întâmpinate de dezvoltatorii imobiliari în implementarea proiectelor imobiliare (avizare, autorizare, edificare) şi chiar în finanţarea lor, care nu au dus decât la creşterea preţul pe mp al apartamentelor în blocurile deja construite, în primul rand datorită faptului că cererea de apartamente, deşi mai temperată, tot s-a menţinut la un nivel ridicat, fiind net superioară numărului mic de oferte imobiliare existente la vânzarea pe piaţă imobiliara din România.

O agenţie imobiliară din Iaşi a realizat un studiu al primelor 5 oraşe reprezentative în piaţă imobiliară din România şi anume: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Braşov şi Iaşi, cu scopul de a identifica valorile cererilor şi ofertelor ce domină aceste pieţe imobiliare şi de a prezenta o comparaţie intre preţurile medii de tranzacţionare a apartamentelor prezente pe piaţă veche şi cele din ansamblurile rezidenţiale noi. Agenţia reprezintă piaţă imobiliara din Iaşi, care este la fel de matură, dezvoltată şi echilibrata, ca şi celelalte pieţe imobiliare din Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa.

Piaţa imobiliară pe segmentul de vânzări apartamente se menţine în Top 5 preferinţe din România.

 

Chiar dacă în zona Moldovei, fata de celelalte oraşe menţionate, nu s-au întâmplat dezvoltări imobiliare majore, fie că vorbim de rezidenţial, comercial, office sau industiral, Iasiul prin capacitatea sa de adaptare şi absorbţie a tinerilor din judeţele limitrofe lui, a făcut posibilă menţinerea pieţei imobiliare din acest judeţ în top 5 destinaţii de achiziţie de apartamente şi case din România. În Iaşi, preţul metru de tranzacţionare pentru un mp de apartament situat într-un bloc din perioada anilor 1980-2000 este de 1380euro/mp, iar în proiectele rezidenţiale noi este de 1400euro/mp.

Din toate oraşele analizate, preţul unui metru patrat de apartament în Iaşi, este cel mai echilibrat între piaţa veche şi cea nouă de apartamente situând media oraşului la 1390euro/mp de apartament, având totodată şi cea mai scăzută valoare din cele 5 pieţe imobiliare evaluate, dar care chiar şi aşa a cunoscut în această perioadă măsurată o creştere de 1,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Braşov, atracţia turiştilor în acest oraş este completată şi de deschiderea către investiţii imobiliare garantate. Dezvoltarea segmentului de închirieri apartamente în regim hotelier, au atras în primul rând investitori şi astfel au ajutat piaţa imobiliară din Braşov să se dezvolte acerbu şi frumos.

Aici, proiectele imobiliare aerisite, spaţiile locative generoase, amenajări de elită, zone urbanizate complet, au asigurat pentru apartamentele din Basov, o creştere de 3,3%/mp de apartament faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând să atingă un preţ mediu de tranzacţionare de 1630euro/mp.

Apartamentele de vânzare de pe piaţa veche din Braşov se vând cu un preţ mediu de 1570euro/mp, iar cele din proiectele rezidenţiale, apartamentele noi, ajung la un preţ mediu de tranzacţionare de 1885euro/mp.

În Constanţa, la fel ca şi în piaţa imobiliară din Braşov, investiţiile masive în apartamente pentru a fi închiriate în regim hotelier, au făcut posibilă creşterea numărului de tranzacţii imobiliare cu apartamente în Constanţa şi au asigurat cel mai mare procent de creştere din ultimul an, de 5,6% pentru preţul unui mp de apartament.

Valoarea medie de tranzacţionare a unui mp în Constanţa a ajuns la 1546euro/mp. Chiar şi aşa raportul calitate/preţ/rentabilitate în aceasta piaţă imobiliară, în acest moment, este cel mai bun. Apartamentele din piaţa veche se vând cu un preţ mediu de 1510euro/mp, iar în cele mai multe ansambluri rezidenţiale nou construite la malul marii, au ajuns să se tranzacţioneze cu un preţ mediu de 1720euro/mp de apartament. Să nu uitam că apartamentele din Constanţa, pe lângă frumuseţea şi atmosfera de vacanţă, oferă încă şi cea mai bună rentabilitate economică pentru un investitor imobiliar.

Clujul, reprezintă cea mai accelerată piaţă imobiliară din România din ultimii ani, datorită dezvoltării infrastructurii şi a mediului economic din oraş. Aici, preţul mediu pe mp de apartament vândut în această perioadă a atins un nivel de 2460euro/mp, realizând o creştere de 3,2% pentru perioada evaluată, fiind susţinută atât de apartamentele din piaţa veche, care au un preţ mediu de tranzacţionare de 2430eurp/mp, cât şi de apartamentele nou construite în oraş, care au atins pragul de tranzacţionare de 2570euro/mp.

Toate acestea însă fac ca privirile investitorilor în această piaţă să fie atent poziţionate spre oportunităţile pe care le oferă în continuare acest oraş.

În Bucureşti, mulţi ani piaţa imobiliară din acest oraş a reprezentat principalul pol de dezvoltare imobiliară din România.

Aglomerarea continuă, multe investiţii haotice şi fară viziune, multitudinea şi polivalenţa ofertelor de apartamente disponibile la vânzare, au făcut ca acestea să se aprecieze în ultimul an cu doar 0,5%, cel mai puţin din toate pieţele imobiliare măsurate de noi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un preţ mediu de tranzacţionare de 1508euro/mp.

Apartamentele disponibile la vânzare pe piaţă veche din Bucureşti au un preţ mediu de 1420euro/mp, iar în ansamblurile rezidenţiale, acestea ajung la tranzacţionare la un preţ mediu de 1530euro/mp.

Aşadar, apartamentele din Bucureşti, în acest an, au un preţ stabilizat care încă se poate baza pe creştere, daca şi în acest segment de piaţă vor apărea schimbări majore în organizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO