Info

Sabia cu două tăişuri a ChatGPT-ului la locul de muncă

OPINIA SPECIALISTULUI

Sabia cu două tăişuri a ChatGPT-ului la locul de muncă

Autor: Publicitate

06.04.2023, 08:00 3266

Lumea business-ului evoluează cu viteza fulgerului, iar tehnologia se află în fruntea acestei schimbări. Unul dintre cele mai importante progrese tehnologice este utilizarea chatbots-ilor, cum ar fi ChatGPT. Chiar dacă utilizarea ChatGPT ar putea părea o idee bună şi ar putea simplifica fluxurile de lucru, utilizarea sa pe scară largă la locul de muncă poate fi o sabie cu două tăişuri, ridicând îngrijorări cu privire la potenţialele riscurile şi la aspectele juridice pe care angajatorii trebuie să le ia în considerare pentru a îşi proteja afacerea.

Utilizarea ChatGPT fără un cadru adecvat poate fi un teren minat din punct de vedere juridic, punând în pericol atât angajatorii, cât şi angajaţii. Prin urmare, este esenţial ca angajatorii să fie conştienţi de potenţialele pericole asociate cu utilizarea ChatGPT la locul de muncă.

În acest articol, analizăm unele dintre cele mai importante riscuri pe care angajatorii trebuie să le aibă în vedere pentru a profita de avantajele inovării la locul de muncă, evitând în acelaşi timp capcanele juridice.

Ce este ChatGPT?

ChatGPT este un model de limbaj natural de ultimă generaţie dezvoltat de Open AI, introdus pe piaţă în noiembrie 2022. Spre deosebire de chatbots-ii convenţionali, care sunt de obicei concepuţi pentru funcţii specifice, adaptabilitatea lui ChatGPT îi permite să fie utilizat pentru diverse sarcini. Acest lucru face din ChatGPT o resursă extrem de valoroasă, întrucât a fost antrenat folosind cantităţi mari de date neetichetate, ceea ce îl face foarte avansat şi versatil.

Pe măsură ce companiile continuă să exploreze opţiunea de a utiliza ChatGPT pentru a îşi optimiza procesele, acesta devine din ce în ce mai mult un instrument preferat de angajaţii din diverse industrii atunci când îşi îndeplinesc sarcinile zilnice, de la redactarea de e-mailuri la generarea de oferte de muncă şi chiar programare.

Potenţialele riscuri pentru angajatori

În timp ce ChatGPT ar putea părea o opţiune atractivă pentru companiile şi persoanele care doresc să îşi eficientizeze fluxurile de lucru, trebuie analizat în ce măsură este cel mai bun program pentru această activitate. Este adevărat că adaptabilitatea ChatGPT îi permite să fie utilizat pentru o gamă largă de sarcini; cu toate acestea, s-ar putea să nu fie întotdeauna alegerea optimă pentru fiecare situaţie, întrucât poate genera unele potenţiale riscuri pentru companii.

 
  1. Încălcări ale securităţii, confidenţialităţii şi ale datelor cu caracter personal

ChatGPT poate expune angajatorii la riscuri în cazul în care angajaţii îi transmit informaţii proprietare, confidenţiale sau date cu caracter personal. O astfel de divulgare ar putea duce la sancţiuni sau acţiuni în justiţie împotriva companiei, cum ar fi:

  • cereri de despăgubiri şi/sau sancţiuni pentru încălcarea reglementărilor privind datele cu caracter personal, în cazul în care angajaţii divulgă informaţii care includ anumite date cu caracter personal ale altor angajaţi /clienţi etc.; şi/sau
  • cereri de despăgubiri în caz de divulgare a datelor comerciale şi/sau sensibile; acest lucru poate cauza, de asemenea, prejudicii reputaţionale companiei.
 
  1. Furnizarea de informaţii inexacte sau neactualizate

În timp ce ChatGPT este un model de limbaj bazat pe inteligenţă artificială, antrenat pe o cantitate mare de date, este important de reţinut că este posibil ca acesta să nu ofere întotdeauna informaţii exacte sau actualizate, întrucât nu este actualizat în timp real. Acest lucru poate duce la erori sau la rezultate inexacte atunci când se realizează diverse sarcini. În plus, ChatGPT nu poate fi întotdeauna capabil să facă distincţia între informaţiile fiabile şi cele inexacte, ceea ce ar putea determina angajaţii să ia decizii bazate pe informaţii incorecte. De exemplu, dacă ChatGPT furnizează informaţii inexacte ca răspuns la o întrebare a unui client, acest lucru ar putea duce la clienţi nemulţumiţi şi, prin urmare, ar putea aduce prejudicii reputaţionale companiei.

Informaţiile inexacte/neactualizate furnizate de către ChatGPT ar putea avea consecinţe de anvergură pentru companii, ceea ce face crucială asigurarea faptului că angajaţii înţeleg limitele acestui program şi că îl utilizează în mod corespunzător. Deşi ChatGPT poate fi un program care eficientizează fluxurile de lucru, este important ca rezultatele să fie validate şi verificate de către o resursă umană pentru a asigura acurateţea şi fiabilitatea.

  1. Încălcarea drepturilor de autor

Utilizarea ChatGPT pentru a genera răspunsuri la întrebările utilizatorilor ar putea fi periculoasă şi în ceea ce priveşte drepturile de autor. Dezvoltarea modelului lingvistic se bazează în mare măsură pe datele de pe internet, iar unele dintre aceste date pot face obiectul protecţiei drepturilor de autor. Imaginaţi-vă un scenariu în care ChatGPT utilizează conţinut protejat prin drepturi de autor pentru a genera răspunsuri la interogările utilizatorilor. Acest lucru ar putea duce la încălcarea drepturilor de autor, ceea ce ar putea duce la un proces costisitor sau la o plângere pentru încălcarea drepturilor de autor.

Este important să înţelegem că nu doar angajatul este în pericol în acest caz; angajatorul poate fi, de asemenea, tras la răspundere pentru orice încălcare a drepturilor de autor comisă de angajaţii săi. De exemplu, utilizarea de către un angajat a imaginilor, a textului sau a oricărui alt conţinut protejat de drepturi de autor ar putea încălca drepturile exclusive ale proprietarului şi ar putea duce la un coşmar juridic. În cazul în care încălcarea este descoperită, s-ar putea introduce o acţiune în justiţie atât împotriva angajatului, cât şi a angajatorului responsabil de încălcarea drepturilor de autor.

Astfel, angajatorii ar trebui să se asigure că sunt respectate dispoziţiile legale privind drepturile de autor pentru a evita situaţia în care aceştia şi angajaţii lor s-ar afla un teren minat pe care nimeni nu doreşte să păşească.

  1. Părtinire inerentă

Există, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la potenţialele părtiniri care pot fi înrădăcinate în ChatGPT. La urma urmei, programul învaţă din datele pe care a fost instruit, lăsând loc pentru ca anumite părtiniri neintenţionate să se strecoare în algoritmii săi. Aceste părtiniri ar putea afecta modul în care ChatGPT răspunde la interogările utilizatorilor şi ar putea avea diverse consecinţe juridice. Mai mult, dacă angajaţii se bazează pe ChatGPT pentru procese decizionale, cum ar fi angajarea sau de promovarea persoanelor, părtinirile programului ar putea duce la plângeri pentru discriminare.

De exemplu, părtinirea ChatGPT a fost testată prin solicitarea de a genera un feedback de bază privind performanţa pentru diferite profesii. Rezultatul a arătat că stereotipurile de gen au influenţat alegerea de către ChatGPT a pronumelor pentru diferite meserii precum recepţioner sau muncitor în construcţii. În plus, feedback-ul furnizat pentru angajaţii de sex feminin a fost mai lung decât cel pentru angajaţii de sex masculin, evidenţiind potenţialul de părtinire de gen în cadrul programului. Acest exemplu subliniază încă o dată necesitatea ca angajatorii să fie conştienţi şi să elimine orice părtiniri inerente generate de către ChatGPT.

Ce pot face angajatorii

Angajatorii trebuie să ia măsuri adecvate pentru a aborda riscurile şi potenţialele implicaţii juridice asociate cu utilizarea ChatGPT la locul de muncă. Decizia de a permite angajaţilor să utilizeze ChatGPT în sarcinile lor zilnice este crucială şi poate avea un impact semnificativ asupra reputaţiei companiei şi a obligaţiilor de conformitate.

Pentru a atenua aceste riscuri, angajatorii pot alege să restricţioneze permanent utilizarea ChatGPT la locul de muncă. În acest caz, angajatorii ar trebui:

  • să includă în mod clar această restricţie în regulamentele/politicile interne; şi
  • să restricţioneze accesul angajaţilor lor la site-ul/ aplicaţia ChatGPT. Alternativ, în cazul în care angajatorii decid să permită utilizarea ChatGPT, următoarele acţiuni ar putea fi avute în vedere:
  • elaborarea şi punerea în aplicare a unor norme şi proceduri specifice privind utilizarea ChatGPT. Aceste reguli ar trebui să ofere un cadru clar cu privire la modul şi măsura în care acest program poate fi utilizat de către angajaţi în sarcinile lor zilnice, cum ar fi:
    • interzicerea angajaţilor de a se referi la sau de a introduce date sau informaţii confidenţiale sau cu caracter personal în ChatGPT;
    • includerea, în mod expres, a sarcinilor care pot fi sau nu pot fi efectuate cu ajutorul ChatGPT;
    • impunerea obligaţiei de a include supravegherea umană şi de a revizui răspunsurile ChatGPT.
  • organizarea unor sesiuni de formare cu angajaţi pentru a le pune în vedere riscurile potenţiale asociate cu utilizarea ChatGPT, dându-le astfel posibilitatea de a identifica situaţiile în care acest lucru ar putea fi nepotrivit sau ar putea reprezenta un risc pentru companie.
 

Existenţa unor reguli şi proceduri clare privind utilizarea ChatGPT la locul de muncă este esenţială pentru angajatori, indiferent dacă aceştia permit sau nu utilizarea acestuia. Aceste reguli oferă un cadru pe care angajaţii trebuie să îl urmeze şi, de asemenea, permit angajatorilor să îi tragă la răspundere disciplinară pe angajaţi în cazul nerespectării lor.

Concluzii

Este ChatGPT o schimbare la locul de muncă sau o durere de cap legală care aşteaptă să se întâmple? Răspunsul este ambele. În timp ce ChatGPT poate spori eficienţa şi productivitatea, angajatorii trebuie să se orienteze şi spre potenţialele riscurile şi probleme de conformitate. De asemenea, este important ca angajatorii să realizeze că, pe măsură ce ChatGPT devine tot mai răspândit la locul de muncă, avantajul competitiv de a oferi soluţii sau răspunsuri inovatoare poate scădea.

Astfel, angajatorii ar trebui să se gândească bine dacă şi cum ar trebui să folosească angajaţii lor ChatGPT. În ambele cazuri, aceştia ar trebui să stabilească politici şi proceduri clare pentru a reduce potenţialele riscurile. Fiind proactivi în abordarea acestor riscuri, angajatorii pot maximiza avantajele ChatGPT, minimizând în acelaşi timp potenţialele probleme juridice şi de conformitate.

 

Persoana de contact:

Andrada Popescu - Senior Associate

Bucharest

+40 21 3215888

andrada.popescu@noerr.com

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO