Revoluţie în radio: 40% din muzica difuzată trebuie să fie românească. Lege adoptată tacit

9 nov 2010 Autor: Alina Novaceanu - Mediafax

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă care prevede obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare.

Această propunere legislativă modifică Legea audiovizualului şi a fost iniţiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL).

Proiectul stipulează că radifuzorii aflaţi sub jurisdicţia României au obligaţia să rezerve operelor muzicale româneşti de cel puţin 40% din timpul de difuzare, cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshopping. Acest lucru se aplică şi în intervalul orar de 18.00 - 22.00 în cazul serviciilor programelor de televiziune şi în intervalul orar 6.00 - 14.00 în cazul serviciilor programelor de radiodifuziune sonoră.

 
Cuvinte cheie:
radio
, muzica difuzată
, Camera Deputaţilor
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 6 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (6):
Titi - 14 noiembrie 2010, 20:55

Mai, dar...e vorba de Radioul public sau si de toate radiourile private? Ca daca e vorba numai de Radio Public, ok...Dar ce treaba ai tu parlamentar cu ce muzica imi atrag eu publicitatea la postul meu de radio?! Hm...sper sa nu va dea prin cap ca si in librarii si biblioteci 40% din carti sa fie romanesti.
Oricum...de asta nu mergea tara...

nestiutor - 10 noiembrie 2010, 19:17

Va suparati voi dar aceeasi lege este implementata de mult si in germania si in franta. In franta e chiar 60% Iar in anglia nu trebuie pentru ca majoritatea muzicii de acolo e in engleza, si englezii nu se imbrancesc sa invete alte limbi...

Hippie Pittis - 09 noiembrie 2010, 15:34

SALUTAM aceasta lege. In sfarsit Poetii si Cantaretii din Tara asta au o Sansa sa castige si ei niste bani !

deka - 09 noiembrie 2010, 15:22

Totul este o mare smecherie, daca sa difuzeaza 40% muzica romaneasca automat cresc taxele incasate la buget -ptr. ca radiourile trebuie sa dea mai multi bani la drepturi de autori, ptr. ca toti cei care difuzeaza muzica in Romania (posturi de radio, TV, cluburi etc) trebuie sa plateasca bani artistilor / compozitorilor pentru drepturile de autor / interpretare. Asa e legea internationala, asa e peste tot.
""Banii sunt stransi si impartiti de organisme precum UCMR-ADA (Uniunea compozitorilor si muzicologilor din Romania – Asociatia pentru drepturi de autor) sau CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti).
UCMR-ADA reprezinta autorii (compozitorii, textierii) iar CREDIDAM se ocupa de drepturile de interpretare (solisti, instrumentisti). "" ...sursa http://www.monden.info/muzica/scandal-artistii-vs-ucmr-ada-si-credidam/
Dupa cum vedeti defapt banii nu ajung nici macar la artisti ci tot la niste "smecheri" deci practil legea asta nu-i ajuta decat pe ei a.i sa castige si mai mult decat pana acum.

Popescu - 09 noiembrie 2010, 13:54

.... le place la baieti ,, piata reglementata" ... cea libera le-a scazut profitu ....

Karl - 09 noiembrie 2010, 13:07

Domnilor parlamentari ce e tampenia asta! Mai urmeaza sa-i obligati pe dealeri si alti relailari sa vanda numai produse romanasti si gata sunem inapoi cu 20 de ani! in comunism adica!
Sper ca lumea sa vada cine sunt initiatorii acestor legi sa nu-i mai vedem alesi data viitoare!! Prosti suntem noi atunci daca ii mai votam o data dupe ce vin cu astfel de legi!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide