Mediafax.biz Exclusiv

Aflată în vârtejul pierderilor, Poşta Română a reziliat contracte în valoare de 90 milioane de euro

Aflată în vârtejul pierderilor, Poşta Română a reziliat contracte în valoare de 90 milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron

21.06.2011, 18:50 494

"Vă aducem lacunoştinţă că au fost reziliate următoarele contracte: cuUTI-Romprest, Romar Medical, Blue Air, G4S, PromotionalInterservice", au transmis oficialii Poştei Române, condusă deDaniel Neagoe.

Economia medie lunară care serealizează din rezilierea contractului cu Blue Air este de 4 mil.de lei (0,9 mil. euro) în medie pe lună iar în cazul UTI-Rompresteste de de 2,5 mil. lei (0,6 mil. euro), potrivit oficialilorcompaniei.

Poşta, deţinută cu pachetmajoritar de acţiuni de Ministerul Comunicaţiilor, a intrat într-unproces de restructurare, în urma căruia ar trebui să obţină unprofit de 50 mil. lei (12 mil. euro) în 2014.

Contractele încheiate deoperatorul naţional de servicii poştale în ultimii ani au dus ladublarea cheltuielilor, potrivit declaraţiilor anterioare aleoficialilor Poştei.

În 2008 Poşta Română a încheiatun contract de 44,8 milioane de euro cu compania aeriană Blue Airpentru servicii de transport aerian. Contractul cu Blue Air aîncetat la expirarea termenului de preaviz, respectiv la data de 13februarie 2011, potrivit oficialilor Poştei.

"Contractul fusese semnat pe treiani şi jumătate (de la data de 8 septembrie 2008 - n. red.). Amacceptat notificarea Poştei de-a încheia contractul mai devreme,termenul iniţial la semnarea contractului fiind anul viitor. Amnegociat anumite aspecte şi contractul s-a încheiat pe caleamiabilă", a declarat Gheorghe Răcaru, directorul de strategie alBlue Air, controlată de Nelu Iordache.

Un alt contract este cel semnattot în 2008 cu firmele UTI Facility Management şi Romprest, învaloare de 41 mil. euro (148 mil. lei), în urma căruia sau furnizatservicii de curăţenie, mentenanţă şi întreţinere a clădirilor şiinstalaţiilor pentru o perioadă de patru ani.

"Contractul a fost reziliatîncepând cu 20 iunie anul acesta", au transmis reprezentanţiiPoştei.ZF nui-a putut contacta pe reprezentanţii UTI pentrudeclaraţii.

Şi contractul cu PromotionalInterservice, semnat în 2008, prin care se ofereau servicii deîntreţinere şi reparaţii pentru maşini de francat, a fost suspendatîncepând cu mai anul acesta.

De asemenea, contractul cu G4S,semnat în 2006, prin care se furnizau servicii de monitorizare şiechipamente GPS, dar şi sisteme de supraveghere, a fostsuspendat.

Poşta Română a încheiat contractede milioane de euro în timpul mandatului lui Dan Mihai Toader, pussub învinuire de DNA într-un dosar referitor la asocierea PoşteiRomâne cu un grup de firme în vederea realizării unui proiectimobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. Dan Mihai Toader a fostnumit la conducerea companiei de către ministrul comunicaţiilorSzolt Nagy în 2005, anchetat de asemenea de DNA.

Poşta a obţinut cele mai maripierderi, de 43 de milioane de euro, în 2009, când a fost condusăde Marius Vătavu şi Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fost vicepreşedinteal băncii de stat Eximbank, numit de către ministrul comunicaţiilorGabriel Sandu. După ce Bohâlţeanu şi-a dat demisia, a fost adus laconducere Daniel Neagoe.

Contact de ZF şi întrebat de cecontractele de mai sus nu au fost suspendate în timpul mandatuluide conducere, Tudor Gabriel Bohâlţeanu a declarat că a reziliatdoar contracte care nu aveau clauze penale, precum contractul cuGeneral Conf şi cel cu Datatech Business Solution.

"Potrivit unei analize pe care amfăcut-o la acea vreme, din rezilierea unilaterală a tuturorcontractelor ce nu avantajau Poşta, precum cele care au fostreziliate acum, trebuia să plătim penalităţi de aproape 500 demilioane de euro", a răspuns Bohâlţeanu.

El a mai spus că în timpulmandatului pe care l-a avut a făcut sesizări către organele deanchetă şi DNA astfel încât cei abilitaţi să dea Poşteiposibilitatea rezilierii acestor contracte fără a plăti penalităţisau a avea probleme de natură juridică.

El susţine că potrivit unei analize pe careo realizase când conducea Poşta, costurile pe care le generaucontractele semnate în 2008 "erau ceva de speriat.Lunar Poşta aveacheltuieli de 20 mil. euro din cauza acestor contracte, iarrezilierea celor păguboase ar fi adus reduceri de 60-70%", potrivitlui.

Din consiliul de administraţie alPoştei fac parte Adrian Cighi, Paul Rusu, Radu Bogdan Savonea,Dragoş George Bogdan, Ionuţ Cristian Negrescu, Nicolae GabrielCioacă, Sorin Munteanu, potrivit datelor de pe site-ulcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO