Mediafax.biz Exclusiv

Arhitect şef Sectorul 3: Preţurile apartamentelor vechi vor scădea cu încă 30% în următorul an

Autor: Liviu Iancu

21.03.2011, 17:42 11

"Preţul de execuţie, în Bucureşti, pentru un metru pătratstandard de apartament se situează undeva între 450 şi 500 de euro.În cazul în care se ia în considerare şi valoarea terenului pe carese construiesc aceste apartamente, un preţ fără profit pe metrulpătrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este pesteaceastă sumă poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spusDumitraşcu.

El spune că în statele din Europa profitul mediu pe segmentul dereal estate este cuprins între 11% şi 18%, ceea ce ar însemna căpreţul unui apartament în Bucureşti nu ar trebui să treacă de 720de euro pe metru pătrat construit.

"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite având înminte doar profitul şi specula. Proprietarii care au investit 600de euro şi vând mult mai scump vor coborî în continuare preţurile,pentru că nu găsesc cumpărător la cât cer acum pe ele, iar băncilele bat zilnic la uşă şi îi presează. Şi atunci vor fi nevoiţi săvândă şi la 700 şi la 800 de euro metrul pătrat, iar acest lucru vapune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spusarhitectul.

Acesta a afirmat că, în general, se caută apartamente noi, iarcererile pentru locuinţele vechi sunt din ce în ce mai mici.

"Din aceste motive, preţurile apartamentelor din vechi dinCapitală au scăzut şi vor continua să scadă cu peste 30% până înprimăvara anului viitor. Vor scădea nu pentru că nu oferă confortulla obiect, ci pentru că utilităţile comune, apă, gaze, canal, suntînvechite, iar cumpărătorii se uită acum foarte atent la oricedetaliu", a spus Dumitraşcu.

El afirmă că în acest an vor apărea primele cazuri de blocurifoarte vechi din Bucureşti care vor fi abandonate de proprietaridin cauza degradării.

"Considerând că mai mult de jumătate din fondul locativ existentînainte de 1989 este într-o stare de degradare care se accentueazăcu fiecare zi, preţurile acestor apartamente vor scădea. Dacă încăse solicită un preţ de 1.000 de euro pe metru pătrat pentru unapartament construit, să zicem, în 1983, estimez că până înprimăvara anului viitor, acelaşi apartament, dacă va obţine 700 deeuro pe metrul pătrat, va fi mare lucru", susţine arhitectul.

Potrivit lui Dumitraşcu, niciun tip de locuinţă nu se va scumpiîn următorul an, însă sunt categorii de apartamente care îşi vormenţine preţul indiferent de evoluţia financiară a pieţei, pentrucă "merită banii", şi au fost făcute în temeiul unor calculeeconimice pe termen lung.

Acesta crede că în următorii ani va avea loc o migraţie şi se vaproduce o selecţie în ceea ce priveşte locuitorii capitalei.

"În condiţiile în care care preţurile apartamentelor vor scădeadramatic, este firesc să se reducă şi chiriile. Deja sunt blocuriîn Bucureşti unde condiţiile nu mai sunt propice pentru locuire", aîncheiat arhitectul şef al Sectorului 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO