Mediafax.biz Exclusiv

BNR: Nicio bancă nu pleacă. Pot fi doar schimbări de acţionari

Autor: Cristian Hostiuc

05.06.2011, 18:20 476

"Veştile apărute în presă că unele bănci străine vor să plecedin ţara noastră sunt inexacte. Sunt într-adevăr bănci unde arputea să existe schimb de acţionari. Dar aşa ceva se întâmplă întoată lumea. Încă dinainte de criză s-au vândut şi s-au cumpăratbănci, fie au fuzionat", menţionează Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului BNR.

Pepiaţa românească există mai multe bănci care sunt de vânzare de maimult timp. Acţionarii existenţi caută cumpă rători întrucât au altepriorităţi sau şi-au schimbat strategiile.

"Banca nu este un automobil pe care să-l vinzi în România, iarcumpărătorul să plece cu el în Germania, Austria sau oriunde. Bancaeste o instituţie financiară românească, ea râmâne în România cutoate activele ei şi cu răspunderea de a administra în continuarefiecare leu, euro sau dolar din conturile clienţilor. Depozitele deaici rămân în siguranţă şi garantate de stat, iar operaţiunilebăncii, cu un alt investitor, continuă în mod firesc", menţioneazăconsilierul.

RBS România, filială a grupului britanic RBS, este de mai multtimp la vânzare, având discuţii cu Deutsche Bank, Garanti sau OTP.De asemenea, Volksbank România, filiala grupului austriacVolksbank, era pe o listă de vânzare. ATE Bank România, deţinută deun grup financiar grec controlat de statul elen, este pusă pe olistă de vânzare.

Per total, conform calculelor ZF, cam 8% din activele sistemuluibancar românesc sunt la vânzare şi încearcă să-şi găsească un altinvestitor.

Vasilescu spune că dacă acţionarii unei bănci vor să-şi vândăacţiunile şi găsesc un cumpărător, acest proces trebuie să aibă locşi sub supravegherea şi cu acordul Băncii Naţionale.

"Un eventual cumpărător trebuie să aibă acordul BNR."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO