Mediafax.biz Exclusiv

Nici măcar trei ani de criză nu a adus preţul apartamentelor cu picioarele pe pământ. Pentru un metru pătrat de locuinţă un român trebuie să lucreze două luni şi jumătate, iar un ungur mai puţin de o lună

Cât costă un metru pătrat de locuinţă: 2,4 salarii în România, 0,9 salarii în Ungaria

Autor: Cristi Moga

08.06.2011, 11:00 1507

Preţurilelocuinţelor din România au devenit mai accesibile în ultimii patruani, astfel că dacă în 2006 erau necesare 5,1 salarii lunare mediibrute pentru achiziţia unui metru pătrat de apartament, în prezentraportul de accesibilitate a scăzut la 2,4, potrivit studiului CEEHousehold Wealth and Debt Monitor, realizat de bancaUniCredit.

Explicaţia este dată de majorarea salariilorfaţă de nivelul din 2006 (de la 350 euro brut lunar în 2006 la 450-500 de euro brut lunar în 2010) şi de scăderea preţurilor lalocuinţe din ultimii ani (de la 2.050 de euro/mp în aprilie 2008 lacirca 1.100 de euro/mp la sfârşitul anului trecut pentruapartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti, luate ca punct dereper în analiză).

Cu toate acestea, gradul de accesibilitateeste în continuare mult mai scăzut decât în majoritatea celorlalteţări din regiune, unde preţul unui metru pătrat de locuinţă variazăîntre 0,9 salarii în Ungaria şi 1,8 salarii în Kazahstan. Mai greuaccesibile decât în România sunt doar locuinţele din Rusia, undecostul unui metru pătrat de apartament este de 3 salarii mediilunare brute, potrivit aceleiaşi surse.

Analiza cuprinde informaţii despre nouă ţăridin regiune, dar nicăieri, nici măcar în Rusia, nu a avut loc undecalaj atât de accentuat între preţurile apartamentelor şisalarii, cum a fost în România în 2006, când un metru pătrat costamai mult de cinci salarii medii.

Pe de altă parte, acelaşi studiu arată căromânii sunt singurii din Europa care cheltuie peste 50% dinvenituri pentru nevoile de bază, respectiv hrană şi utilităţi(electricitate, gaz şi alţi combustibili), în timp ce restuleuropenilor alocă maxim 40% din venituri pentru acestecheltuieli.

În aceste condiţii, de unde ar mai putearămâne bani pentru achiziţia de locuinţe? "Cererea de investiţiiimobiliare a fost afectată de înrăutăţirea aşteptărilor privindpreţurile locuinţelor (care au scăzut cu circa 45% în ultimii doiani). Totuşi, îmbunătăţirea performanţei împrumuturilor ipotecareeste de aşteptat să continue, ţinând cont că nivelul de îndatorareeste sub cel al altor ţări din Europa Centrală şi de Est (ar puteaajunge la 7% din PIB în 2012)", spun autorii studiului.

Cu toate acestea, preţurile apartamentelornu dau în prezent semne că ar putea scădea suficient de mult pentrua duce acest coeficient în intervalul 1 - 1,5 salarii/mp, cât e înalte ţări, iar salariile nu mai cresc cu nivelul de 20- 30% pe an,astfel încât să crească gradul de accesibilitate.

Dezvoltatorii susţin că în ciuda scăderiipreţurilor la materiale de construcţie nu pot duce costurile derealizare a unui metru pătrat de apartament mai jos de 500-600 deeuro, la care se adaugă costurile cu terenul şi marja de profit, întimp ce proprietarii de apartamente vechi ţin preţurile la un nivelapropiat de locuinţele noi, susţinuţi şi de programul "Primacasă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO