Mediafax.biz Exclusiv

Ce spun avocaţii de business despre noul Cod civil: în primele luni va crea confuzii

Ce spun avocaţii de business despre noul Cod civil: în primele luni va crea confuzii

Autor: Cristi Moga

11.09.2011, 19:16 1327

Avocaţii de business sunt de câteva luni în febră cu pregătirea pentru intrarea în vigoare a noului Cod civil de la 1 octombrie, o "instituţie" de drept aflată în vigoare încă din 1866 şi care va avea un impact semnificativ în activitatea firmelor, dar şi a persoanelor fizice, ţinând cont că şi Codul familiei va fi abrogat, arată consultanţii juridici.

Florian Niţu, managing partner al firmei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, spune că "noul Cod civil propune soluţii la multe dintre problemele de zi cu zi ale ultimilor ani, iar această reformă era necesară", în timp ce Sebastian Guţiu, managing partner al firmei Schoenherr şi Asociaţii, consideră că puteau fi făcute modificări şi pe cel vechi, fără a fi neapărat necesară redactarea unui nou cod.

Guţiu spune că implementarea acestuia va dura ani de zile, în timp ce Cătălin Alexandru, partener în cadrul firmei PeliFilip, apreciază că "este probabil ca intrarea în vigoare a unei reglementări de o asemenea magnitudine să creeze o anumită confuzie în piaţă".

Avocaţii au făcut numeroase ore de training-uri şi prezentări în ultimele luni pentru a se familiariza cu noul cod şi a observa principalele modificări, precum şi "zonele de risc", după cum le-a denumit Ion Nestor, fondatorul NNDKP, care pot naşte controverse.

"Însuşirea dispoziţiilor noului Cod civil, care va intra în vigoare la data de 1 octombrie 2011, este foarte importantă pentru toţi agenţii economici şi nu numai, persoanele fizice fiind vizate în aceeaşi măsură, având în vedere noutăţile legislative importante aduse, inclusiv multitudinea şi caracterul de substanţă al acestora", spune Bogdan Bibicu, partener al firmei Kinstellar.

Ce se schimbă?

Una dintre prevederile care ar fi putut avea o aplicabilitate crescută în ultimii ani în gestionarea contractelor de creditare a populaţiei şi firmelor în contextul crizei este legată de reglementarea instituţiei impreviziunii conform căreia, "în situaţia în care executarea contractului devine excesiv de oneroasă ca urmare a unei schimbări excepţionale a împrejurărilor, cu respectarea condiţiilor impuse de lege, instanţa poate dispune fie adaptarea echitabilă a contractului, fie încetarea acestuia", explică Alin Buftea, counsel al firmei DLA Piper.

Pe de altă parte, Florian Niţu punctează trei aspecte cu impact asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii, a contractelor comerciale şi a executărilor.

Primul element prevede implementarea în dreptul intern a instituţiei "trust-ului" din dreptul anglo-saxon, pe care o consideră utilă în M&A, dar şi în operaţiuni precum finanţările sindicalizate.

"Instituţiile de credit, societăţile de investiţii şi de administrare a investiţiilor, societăţile de servicii de investiţii financiare, societăţile de asigurare sau de reasigurare legal înfiinţate pot avea calitatea de fiduciari în cadrul contractelor de fiducie. Prin inter mediul operaţiunii de fiducie, unul sau mai mulţi constitutori pot transfera drepturi reale, de creanţă, garanţii ori alte drepturi patrimoniale către unul sau mai mulţi fiduciari care le exercită cu un scop determinat în folosul unuia sau mai multor beneficiari", explică şi Alin Buftea.

Pe de altă parte, Niţu spune că noul Cod civil va aduce "modificări fundamentale la regimul prescripţiei (durata de timp în care poţi cere realizarea sau constatarea unui drept/obligaţie în instanţă), noul Cod civil prevede că termenele legale pot fi modificate prin contracte. Această posibilitate va fi fructificată imediat în practică, în negocierea contractelor, stabilirea limitelor răspunderii, iar mulţi jucători care lucrează cu documente standard se vor folosi de această posibilitate".

În materia executării, în cazul executării obligaţiilor de a face, beneficiarul dreptului (faţă de cel care are obligaţia) va putea să o execute el, în numele şi pe costul debitorului, fără a mai fi nevoie de o hotărâre jude cătorească, ci doar de o simplă notificare.

"O astfel de prevedere va avea impact major în zona contractelor de execuţie, antreprize, chiar în locaţiune." Cătălin Alexandru de la PeliFilip consideră că practica de litigii va fi cea mai afectată de noul Cod civil şi menţionează drept o schimbare importantă faptul că "noul Cod civil creează premisele sesizării instanţelor cu noi tipuri de litigii, cum ar fi posibilitatea de a solicita acordarea unor despăgubiri pentru prejudicii constând în pierderea unei şanse".

"Adaptarea la noul Cod civil presupune un efort îndelungat, studii şi analize care au durat luni de zile şi nu se vor termina cu intrarea în vigoare la 1 octombrie, ci va dura ani de zile implementarea lui. Abia apoi vom putea spune care sunt implicaţiile sale în practică", a conchis Guţiu de la Schoenherr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO