Mediafax.biz Exclusiv

Cei mai puternici oameni din industria bunurilor de larg consum: cine trasează strategiile a 12 companii evaluate la peste 3,3 mld. €

Cei mai puternici oameni din industria bunurilor de larg consum: cine trasează strategiile a 12 companii evaluate la peste 3,3 mld. €
23.11.2010, 12:10 39

De altfel, industriile pe care cele treicompanii le reprezintă - tutun, bere şi băuturi răcoritoare - dauşi cei mai mulţi jucători valoroşi din FMCG, respectiv opt companiidintr-un total de 12 din industria bunurilor de larg consum a cărorvaloare cumulată depăşeşte 3,3 mld. euro, în scădere cu circa 60mil. euro faţă de 2009.

Explicaţiile legate de prezenţa acestorindustrii în top vin din rulajele mari înregistrate (BAT - peste unmiliard de euro anual, Coca-Cola în jurul a jumătate de miliard deeuro), de dimensiunea pieţelor pe care le reprezintă (primele treipieţe de consum pe care românii lasă anual în jur de 4,5 mld.euro), de marjele de profit înregistrate, de brandurile şistrategiile de marketing.

Cristian Manole, business analyst, departamentul fuziuni şi achiziţii al Casei de Investiţii CapitalPartners, partenerul ZF în realizarea Anuarului, a explicat că suntcâteva linii mari de discuţie care trebuie urmărite în evaluareaacestor companii.

"În principal dinamica valorii reflectăevoluţia pieţei internaţionale de fuziuni şi achiziţii şi apieţelor de capital, legate de factori cum ar fi disponibilitateacapitalurilor, percepţia riscurilor şi implicit nivelul multiplilorîn evaluare.

Corelat cu aceasta, vedem evaluări lamultipli mai mici faţă de maximele din 2007-2008." Punctul maxim alcreşterii valorii acestor companii a fost anul 2008, unul dintrecei mai buni ani din economia românească, cel puţin raportat larezultatele din primele nouă luni - până la căderea Lehman Brothers- un an în care guvernanţii arătau frecvent că "economia duduie",iar ceea ce se întâmpla în SUA nu avea cum să lovească un mediuaflat pe val.

Peste 4 mld. euro valorau în 2008 cele maimari 12 companii de bunuri de larg consum, cu 700 mil. euro maimult faţă de acest an, iar companiile din lactate (Danone) saubusinessurile româneşti (European Drinks) reuşeau să-şi facă loc înclasamentul celor mai valoroase. Faţă de punctul maxim atinsatunci, cele mai multe companii mari româneşti au pierdut între 1%şi aproape 50% din valoare.

În România, dinamica de scădere a valoriicompaniilor este accentuată şi de trecerea de la rate de creştereeconomică pozitivă de 7-8% în anii de boom la o rată de creştereeconomică negativă de 7% în 2009 şi în jur de minus 2% în acest an,după cum explică reprezentantul Capital Partners.

În plus, mai sunt companii a căror valoaredin prezent este chiar mai mică faţă de 2006, ceea ce arată şimodul în care ultimii doi ani au anulat pentru multe industriicreşterile din anii de boom ai economiei româneşti.

Spre exemplu, valoarea îmbuteliatoruluilocal al Coca-Cola este cu aproape 10% mai mică faţă de 2006, întimp ce Bergenbier (fosta InBev România) este evaluată în scăderecu aproape 30% faţă de 2006, unul dintre factori fiind şi trecereaproducătorului pe pierderi.

"În analiza valorii unei companii în ultimiicinci ani trebuie să ne uităm şi la factori macroeconomicispecifici României, care afectează direct fiecare industrie",explică Manole. Printre aceştia se numără nivelul taxării înindustria tutunului versus piaţa neagră, estimată de companiile dinindustrie la peste 30% în 2010, sau nivelul autoconsumului, înspecial în cazul alimentelor, unde există încă sectoare în careautoconsumul acoperă 20-40% din necesar.

"Trebuie să ne uităm desigur şi la evoluţiarezultatelor financiare ale fiecărei companii şi la percepţiaasupra evoluţiei viitoare, care determină valoarea intrinsecă.Bineînţeles, în cazul bunurilor de larg consum vorbim şi desprebrand, iar un brand este valoros pe măsura rezultatelorfinanciare", mai spune reprezentantul Capital Partners.

Iar pentru industria bunurilor de largconsum 2009 a fost un an de declin, în care vânzările, dar şimarjele de profit au fost afectate de scăderea puterii decumpărare. Au mai rămas pe creştere doar industriile în caremajorările de preţ au acoperit scăderea volumelor, cum este cazultutunului, unde majorarea accizelor a determinat ca în prezent unpachet de ţigări să coste cu până la 50% mai mult faţă de începutullui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO