Mediafax.biz Exclusiv

Cine sunt băieţii deştepţi de la Fondul Proprietatea? Un fond american a ajuns să deţină mai mult decât Ministerul Finanţelor

Cine sunt băieţii deştepţi de la Fondul Proprietatea? Un fond american a ajuns să deţină mai mult decât Ministerul Finanţelor

Autor: Roxana Pricop

09.10.2011, 18:37 1801

Americanii au realizat primele investiţii la FP încă din 2008, când acţiunile se tranzacţionau pe piaţa gri la preţuri de chilipir. Pentru americani, Fondul Proprietatea este o miză foar te importantă datorită participaţiilor semnifi cative pe care le deţine la cele mai mari com panii româneş ti din energie, sector strategic pentru economia locală. Americanii de la Franklin Templeton, care administrează de circa un an fondul, au încercat să-şi aducă aproape acţionari puternici pentru a nu avea probleme în momentul în care statul român termină acţiunile.

În pragul ieşirii statului român din acţionariat, au început să apară primele raportări oficiale despre cine anume controlează Fondul Proprietatea, informaţii care până nu demult circulau doar sub formă de zvonuri.

Cea mai recentă raportare a structurii acţionariatului emisă de fond scoate la lumină faptul că firma americană de investiţii Manchester Securities din New York este cel mai mare acţionar instituţional al Fondului Proprietatea, cu 6,61% din capitalul social subscris şi vărsat la finele lunii septembrie. Manchester Securities este controlată de fondul de hedging Elliott Associates. Elliott Associates alături de Elliott International sunt două fonduri de hedging cu active de peste 10,5 miliarde de dolari, administrate de firma americană Elliott Management Corporation. Cele două fonduri poartă numele fondatorului, Paul Elliott Singer, care deţine şi funcţiile de CEO, director general şi director de investiţii la Elliott Management Corporation.

În urmă cu trei luni, pe 15 iunie, o firmă britanică de administrare de active City of London Investment a anunţat pe Bursa de la Bucureşti că deţine direct şi indirect circa 5,85% din Fond. Dacă în intervalul cuprins între 15 iunie şi 30 septembrie firma britanică nu şi-a modificat deţinerea, atunci, în premieră, după aproape şase ani de la înfiinţarea fondului, statul român a devenit, dar nu pentru mult timp, al treilea cel mai mare acţionar instituţional cu o deţinere de 5,01% din capitalul social subscris şi vărsat. Analiştii se aşteaptă ca statul să îşi epuizeze pachetul de acţiuni prin alocarea de despăgubiri pe parcursul lunii octombrie.

Anunţul oficial privind pachetul de acţiuni deţinut de firma de brokeraj controlată de Elliott Associates vine după ani de zile în care au circulat doar informaţii neoficiale privind deţinerile americanilor la Fondul Proprietatea.

Primele acţiuni la fond ar fi fost cumpărate de fondurile americane Elliott încă din vara anului 2008, când acţiunile se tranzacţionau la un preţ de 0,2 lei/titlu pe piaţa gri. Ulterior, persoane implicate în tranzacţ iile pe piaţa gri, au declarat că fondurile americane Elliott au fost foarte active la cumpară re în primăvara anului 2010, când preţul acţiunii pe piaţa gri era de circa 0,5 lei/titlu.

Tipologia fondurilor Elliott este cea a unor investitori de tip "low profile", cu pagină de internet ce poate fi accesată doar prin parolă de angajaţi sau de investitori. Aceste fonduri sunt speculatori care caută randamente în locuri unde marile fonduri de investiţii, precum cele administrate de firme americane Vanguard sau Fidelity, nu s-ar aventura. Strategia lor de investiţ ii nu este restricţionată de ratingul de ţară, le sunt permise plasamentele în companii puţin lichide. Website-urile financiare precum Bloom berg, Businessweek.com sau biz.ya hoo.com descriu firma Elliott drept "un investitor care cumpără pachete minoritare în companii cu probleme, falimentare, în curs de restructurare sau cu performanţe slabe şi care încearcă să aducă schimbarea".

Alături de fondurile Elliott şi firma britanică City of London, acţionari importanţi ai Fondului Proprietatea, este şi fondul american Cartesian, intrat în acţionariat încă din 2008 cu o deţinere de 2,7%. Suedezii de la East Capital, printre cei mai mari investitori de la Bursa de la Bucureşti, au intrat la Fond prin mai multe vehicule de investiţii: fonduri mutuale şi fonduri alternative de investiţii.

La finele lunii septembrie circa 37% din capitalul fondului era controlat de peste o sută de fonduri străine de investiţii, în timp ce persoanele fizice române (printre cei mai activi la vânzare) deţin 38,11% din fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO