Mediafax.biz Exclusiv

Contractul cu Bombardier urcă vânzările Remarul

Autor: Laurentiu Cotu

19.01.2011, 19:54 35

Compania araportat pentru 2010 vânzări totale de aproximativ 101,5 mil. lei(24 mil. euro), în scădere cu 23% în comparaţie cu anulprecedent.

Remarul a încheiat anul trecut un acord cugrupul francez Bombardier Transport pentru achiziţia unei licenţeîn vederea producerii familiei de trenuri de mare capacitate AGC(trenuri regionale similare cu Săgeata Albastră).

Reprezentanţii companiei clujene speră caextinderea activităţii pe segmentul producătorilor de materialrulant să acopere circa 40% din cifra de afaceri a Remarul 16Februarie.

"Valoarea totală a investiţiei pentrurealizarea proiectului AGC va fi stabilită odată cu finalizareaanalizei documentaţiei tehnice primite de la partenerul francez.Resursele financiare vor proveni atât din fonduri proprii, cât şidin credite bancare", a declarat pentru ZF Transilvania AdrianTimar, preşedintele CA al Remarul 16 Februarie.

Potrivit reprezentanţilor companiei clujene,capacitatea trenurilor ce urmează să fie construite sub licenţăBombardier variază între 160 şi 220 de locuri în funcţie de numărulde vagoane şi designul interior, iar viteza poate ajunge la 160 kmpe oră. Prima fază a proiectului constă în asimilarea tehnologieişi a conceperii linilor de producţie, iar într-o etapă ulterioarăvor fi achiziţionate echipamentele şi pusă în funcţiune linia deproducţie. Suprafaţa totală estimată a halelor pentru acestă nouălinie de producţie este de 12.200 mp, urmând să fie folositespaţiile existente în incinta fabricii de la Cluj. Programareaproducţiei va fi făcută în funcţie de termenele prevăzute încontractele cu potenţialii clienţi.

Acordul încheiat între Remarul 16 Februarieşi Bombardier Transport Franţa prevede exclusivitate pentrucompania clujeană în producerea şi comercializarea trenurilor AGCîn ţările din sud-estul Europei (România, Grecia, Bulgaria,Croaţia, Serbia şi Muntenegru).

"Producţia acestui tren va genera noi locuride muncă atât în cadrul companiei noastre, cât şi în industria dematerial rulant din ţară. În fabricaţie vor fi folosite pieseproduse în România".

Pe piaţa locală, Bombardier a mai colaboratcu Electroputere Craiova pentru cele 264 de vagoane de metrouBombardier Movia livrate către Metrorex şi cu IMSAT pentruconstrucţ ia unor sisteme de semnalizare şi control al traficuluipentru magistralele de metrou 1 şi 3. Bombardier a colaborat cuIMSAT şi la dezvoltarea şi instalarea soluţiei de semnalizarepentru magistrala 2 a operatorului Metrorex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO